IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Калчев: Липсва фундаментална данъчна реформа

От години законите се променят на парче и това отблъсква инвеститорите, коментира икономистът

20:05 | 25.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Емил Калчев: Липсва фундаментална данъчна реформа

"Проблемът на данъчната система в България е, че няма систематика. Промените се правят на парче и това е от години", коментира в ефира на Bulgaria on air преподавателят в Нов български университет Емил Калчев. Той допълни, че промените, които се правят и предлагат в момента, не са фундаментални, а голяма част от тях са просто подобряване на техниките за събиране на данъци.

„Няма фундаментална реформа. Има опити за усъвършенстване. Някои са успешни, други - не. Публиката иска промени и ѝ се предоставят“, подчерта Калчев.

По думите на икономиста полезният ход в данъчната система е да се стъпи на систематични принципи. „В момента не е така. Другото нещо, което трябва да се направи, е да се опрости системата. Тя е по-проста от тази на развитите страни, но трябва да се мисли в перспектива. И трето- да се подобри събираемостта“, коментира Калчев.

Той обясни, че промяната на законите на парче отблъсква инвеститорите.

„Не успяваме да привлечем инвеститорите, тъй като те не се интересуват само от ниските данъци. Тази чисто политическа и институционална несигурност например плаши инвеститорите“, поясни Калчев. Той даде за пример промените в законите за енергетиката и ВЕИ, които бяха направени, след като вече бяха реализирани много проекти за зелена енергия. Подобни промени поставят под съмнение надеждността на държавата като партньор, допълни икономистът.

Той коментира и идеята от предизборната кампания на БСП за семейното подоходно облагане, чието прилагане беше отложено за след две години. По думите на Калчев, подобна схема няма място за приложение в България. „Тя би имала смисъл, ако  има прогресивно подоходно облагане, а тук имаме пропорционално“, коментира икономистът.

Калчев допълни, че семейното подоходно облагане е създадено за общества с един работещ съпруг, една домакиня и деца, докато нашето не е такова. Според Калчев много по-голям смисъл за младите семейства  имат преференциалните лихвени ставки за ипотечен кредит. По този начин ще се стимулират младите работещи хора, а не тези, които преживяват от майчински, допълни Калчев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
:)))))))НЕ "законите се променят на парче и това отблъсква инвеститорите", а законите се променят срещу инвеститорите на парче и това отблъсква инвеститорите!Иначе ако промяната на парче сама по себе си беше вредна, трябваше да се забрани народното събрание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още