IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Пандемията се отрази зле и на бюджета на София

В момента не стои въпросът за затваряне на града заради разпространението на COVID-19, увери столичният кмет

11:54 | 22.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ясно беше от самото начало, че тази ситуация с обявяването на извънредното положение и кризата с COVID- 19 ще се отрази сериозно на икономическото състояние на София и на бюджета на общината. Това каза в ефира на БНТ столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Тя обобщи и защо се налага втора актуализация на общинските разчети.

„Целта е да осигурим финансова стабилност на София и да можем да подкрепим сферите, които са най-уязвими. Безспорно най-засегнат е транспортът. Загубите тук са сериозни“, каза Фандъкова. Тя допълни, че с последните промени секторът ще бъде подкрепен с 4 млн. лв.

Общият размер на разходите в план-сметката ще бъде намален с 18 млн. лв. В актуализацията е записано още, че 1,2 млн. лв. ще отидат за осветление и маркировки с цел осигуряване на безопасност на движението. Увеличава се и бюджетът за строителство на детски градини. 

„Вече трима от районните кметове имат готовност да започнат изграждане още през ноември на детски градини. Това са районите „Кремиковци“, „Горна баня“ и „Възраждане“. Това е предложението, което днес ще бъде разгледано от Общинския съвет и се надявам да бъде подкрепено“, добави кметът на столицата.

„София е най-голямата икономика в страната. В последните 10 години 40% от БВП се произвежда в нашия град. Пандемията се отрази най-вече на туризма и културните индустрии. За април малко над 400 хил. души са пренощували в столицата, а за 2019 г. имаме над 2,5 млн. нощувки. Това е драматично намаляване. Над 80% е спадът в туризма до края на август. Ще следим ситуацията и тъй като не очакваме тя да се промени коренно, ще продължим да подкрепяме бизнеса“, обеща Фандъкова.

Тя отчете още, че през октомври броят на освободените от работа е по-нисък от броя на новоназначените.

Относно противоепидемичните мерки кметът на столицата подчерта, че засега не се планира въвеждането на нови по-строги рестрикции. Сегашните са адекватни и достатъчни, а общинските многопрофилни болници са в стабилно състояние.

„В 3 от общинските болници имаме COVID отделения, увеличени са и местата, проблемът е с осигуряване на медицински сестри и лекари специалисти на места. Самите болници са достатъчно снабдени, имаме и резервна възможност", каза тя.

Според Йорданка Фандъкова от днес ще бъдат пуснати резервни влакове в пиковите часове на най-натоварените метролинии. Тя увери, че в момента не стои въпросът за затваряне на града заради разпространението на пандемията.

За да се ограничи заразата, е важен контролът. Столичният кмет е на мнение, че мерките са възможно най-леките, защото "става дума за носене на маски на открито само в ситуация, в която не може да се осигури физическа дистанция от метър и половина".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още