Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Фандъкова: Пандемията се отрази зле и на бюджета на София

В момента не стои въпросът за затваряне на града заради разпространението на COVID-19, увери столичният кмет

Фандъкова: Пандемията се отрази зле и на бюджета на София

Снимка: БГНЕС

Ясно беше от самото начало, че тази ситуация с обявяването на извънредното положение и кризата с COVID- 19 ще се отрази сериозно на икономическото състояние на София и на бюджета на общината. Това каза в ефира на БНТ столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Тя обобщи и защо се налага втора актуализация на общинските разчети.

„Целта е да осигурим финансова стабилност на София и да можем да подкрепим сферите, които са най-уязвими. Безспорно най-засегнат е транспортът. Загубите тук са сериозни“, каза Фандъкова. Тя допълни, че с последните промени секторът ще бъде подкрепен с 4 млн. лв.

Общият размер на разходите в план-сметката ще бъде намален с 18 млн. лв. В актуализацията е записано още, че 1,2 млн. лв. ще отидат за осветление и маркировки с цел осигуряване на безопасност на движението. Увеличава се и бюджетът за строителство на детски градини. 

Още по темата

„Вече трима от районните кметове имат готовност да започнат изграждане още през ноември на детски градини. Това са районите „Кремиковци“, „Горна баня“ и „Възраждане“. Това е предложението, което днес ще бъде разгледано от Общинския съвет и се надявам да бъде подкрепено“, добави кметът на столицата.

„София е най-голямата икономика в страната. В последните 10 години 40% от БВП се произвежда в нашия град. Пандемията се отрази най-вече на туризма и културните индустрии. За април малко над 400 хил. души са пренощували в столицата, а за 2019 г. имаме над 2,5 млн. нощувки. Това е драматично намаляване. Над 80% е спадът в туризма до края на август. Ще следим ситуацията и тъй като не очакваме тя да се промени коренно, ще продължим да подкрепяме бизнеса“, обеща Фандъкова.

Тя отчете още, че през октомври броят на освободените от работа е по-нисък от броя на новоназначените.

Относно противоепидемичните мерки кметът на столицата подчерта, че засега не се планира въвеждането на нови по-строги рестрикции. Сегашните са адекватни и достатъчни, а общинските многопрофилни болници са в стабилно състояние.

„В 3 от общинските болници имаме COVID отделения, увеличени са и местата, проблемът е с осигуряване на медицински сестри и лекари специалисти на места. Самите болници са достатъчно снабдени, имаме и резервна възможност", каза тя.

Според Йорданка Фандъкова от днес ще бъдат пуснати резервни влакове в пиковите часове на най-натоварените метролинии. Тя увери, че в момента не стои въпросът за затваряне на града заради разпространението на пандемията.

За да се ограничи заразата, е важен контролът. Столичният кмет е на мнение, че мерките са възможно най-леките, защото "става дума за носене на маски на открито само в ситуация, в която не може да се осигури физическа дистанция от метър и половина".

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Новите договори за финансов лизинг са нараснали с 1,6% към края на март