Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Фандъкова: Ще запазим финансовата стабилност на столицата

Бюджетът на София за 2021 г. е реалистичен и напрегнат, но сметките за проектите няма да засегнат данъчната политика на Столична община, посочи кметът

Фандъкова: Ще запазим финансовата стабилност на столицата

Снимка: Архив Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджетът на София за 2021 г. е реалистичен и напрегнат. Това заяви пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод предвидения проектобюджет от 1,884 млрд. лева.

Още по темата

Градоначалникът на София посочи, че в него са включени стратегически цели и проекти, без обаче да се изключва решаването на текущи проблеми и работата в кварталите.

„Налагаше се да правим актуализации, но успяхме да постигнем основната цел - да запазим финансовата стабилност на града“, коментира Фандъкова. Тя уточни, че в бюджета се включват голяма част държавно делегирани дейности.

Кметът напомни, че тази година предстои поредното увеличение на учителските заплати, на средствата за социалните работници и за системата на здравеопазването.

„Така че от този впечатляващ милиард и 880 млн. лева, около 1,380 млрд. лева са държавно делегирани дейности. Капиталовата програма около 500 млн. лева се състои от близо 300 млн. защитени европейски средства за основни обекти и проекти на града. Един от най-важните и ключови е цялостната реконструкция на трамвайната линия на трамвай №5 по бул. "Цар Борис III", която започваме през март. Вече има сключен договор с изпълнителя, прави се организация на движението“, информира Фандъкова.

Още по темата

Тя добави, че друга основна цел е довършване и изграждане на етапи от третия градски ринг,  който трябва да облекчи значително трафика. Това са булевардите "Тодор Каблешков", "Филип Кутев" и връзките със Северната скоростна тангента.

По думите на кмета сред основните цели на столичния бюджет са стратегическите инфраструктурни проекти и работата в кварталите - за тях са заложени около 140 млн. лева, като 50 млн. лева са насочени към ремонти в кварталите, а 10 млн. лева са насочени за районните кметове за ремонт на тротоари и улици. Що се отнася до заема от Европейската инвестиционна банка от 60 млн. евро, тя обясни, че този проект засяга десет стратегически проекта.

Фандъкова посочи, че друга стратегическа цел на Столична община е проблемът с мръсния въздух. „Около 200 млн. лева са отделени за екологичен транспорт и справяне със замърсяването на въздуха. Предвижда се и безплатна смяна на отоплителните уреди, като 5500 домакинства вече са заявили желание да се включат в програмата. Увеличават се средствата за миене на улици“, каза градоначалникът.

Относно проблема с наводненията Фандъкова посочи, че всяка година Столична община почиства около 100 км речни корита с цел превенция.

Третата стратегическа цел по нейните думи е изграждането на детски гради и ясли. Отпуснати са близо 70 млн. лева за строителство, проектиране и отчуждаване в 23 от общо 24-те района на София. С тази програма се осигуряват местата за децата между 2 и 6-годишна възраст. Изграждат се седем училищни сгради, като в две от тях се строят физкултурни салони.

Още по темата

По въпроса с ремонта на Княжевския лифт Фандъкова смята, че има два варианта за възстановяването му. Тя е убедена, че няма необходимост за промяна в плана за управление на Витоша, за да бъде възстановен, както от години се е твърдяло от "Витоша ски". Очаква се до дни да се получи съгласуването от страна на РИОСВ за изработването на специализиран устройствен план. След това ще трябва собственикът да внесе проекта в Агенцията по горите. Вторият вариант е по-бърз - лифтът да се възстанови не само в съществуващото трасе, но и в съществуващите стъпки. Собственикът обаче твърди, че това не е възможно.

Фандъкова посочи, че изграждането на електронната система за билети в градския транспорт е на финала и може да заработи през май. Очаква се в скоро време да може да се купуват превозни документи онлайн и еднократен билет.

Тя напомни, че не е било направено увеличение на данъците и основните такси предвид икономическата криза.

По думи на градоначалника мерките срещу коронавируса, които бяха въведени, са сработили, защото има трайно намаление на новите случаи. Според нея обаче те трябва да се разхлабват внимателно. Тя заяви, че подкрепя поетапното връщане на учениците от 5, 8 и 12 клас и изрази надежда заведенията да постигнат договореност с Министерството на икономиката и социалното министерство относно компенсациите на служителите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Пощенска банка: През 2021 г. българите избраха удобството на картовите плащания