IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери могат да кандидатстват в 249 служби по земеделие по схемата за COVID-19

Заявленията ще се разпечатват и подписват на място

12:17 | 03.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Земеделските стопани ще подават заявления по помощта за COVID-19 в 249-те общински служби по земеделие (ОСЗ), съобщи агроминистерството.

Приемът по мярката започва на 8 ноември и ще продължи до 26 ноември 2021 г. включително. Целта е  стопаните да бъдат улеснени при подаването на документите, както и да се избегне струпването на хора във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната. 

За да кандидатстват по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“, фермерите трябва да подават заявленията си в службите по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице.

Те могат да внасят документи лично или чрез упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Служителите на общинските служби ще помагат на кандидатите, като заявлението ще се генерира автоматично и ще се подписва от кандидата. Датата на разпечатване и подписване се счита за дата на подаване на документите за подпомагане. Първият екземпляр от заявлението остава за кандидата, а вторият се предоставя по служебен път на областната дирекция на ДФЗ.

При констатиране на несъответствия от страна на ДФ „Земеделие“ служител ще се свърже с кандидата. До 30 ноември кандидатът следва да отстрани откритите несъответствия.

Припомняме, че бюджетът по схемата е 72 млн. лв. Фермерите, които отглеждат едри и дребни преживни животни, ще бъдат подкрепени с до 37,5 млн. лв.

5 млн. лв. се предоставят на пчеларите. Производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат подпомогнати с до 29,5 млн. лв. Субсидиите ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г.   

Право на подпомагане имат земеделски стопани, които са по реда на Наредба № 3 от 1999 г. Те трябва да отговарят на определението за малки и средни предприятия и да не са обявени в несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още