Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Фермерите ще получат около 700 млн. лв. за базово директно плащане

Животновъдите също получиха субсидии

Фермерите ще получат около 700 млн. лв. за базово директно плащане

Снимка: МЗХГ

До края на декември земеделските производители ще получат между 600 и 700 млн. лв. за базовото директно плащане на площ. Предстои да бъде платен и първият транш на подпомагането за овце и кози, а останалото- през януари, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов на среща със стопани в Търговище. 

Още по темата

Преди това той откри обновените офиси на общинската земеделска служба в Омуртаг и на Областната дирекция “Земеделие” в Търговище, съобщи агроминистерството.

Тази година беше спазен графикът на разплащателната агенция, средствата на земеделците бяха изплатени регулярно до края на май, заяви още  Порожанов. Той увери,  че средствата за директни плащания през новия програмен период за България се запазват и дори има леко увеличение от 0,79%. Въпросът е как по-ефективно да бъде разпределен ресурсът в сектора.

Според министъра трябва да отидат повече  пари за биологично земеделие, а не за мерки като сеитбооборот и ерозия за агроекология.

Междувременно Държавен фонд „Земеделие“ съобщи, че е превел първия транш от общо 15,7 млн.  лева на 7 595 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки, обвързана с производството, за Кампания 2018. Ставката за едно животно за първи транш е 19,80 лв.

Преходна национална помощ се отпуска само за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г. 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Държавният фонд на Оман се отказа от претенции към КТБ