Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Финансирането на малките и средните фирми ще съживи икономиката

Излизането на държавни компании на борсата в следващите години, прогнозираха експерти по време на Клуб Investor

Финансирането на малките и средните фирми ще съживи икономиката

Снимка: Клуб Investor

Финансирането на малки и средни фирми в България е огромна ниша, която ще даде тласък на цялата икономика. Около това се обединиха участниците в дискусията на тема финансов мениджмънт, организирана от Клуб Investor. Една от причините в трудностите, които българските фирми срещат при набирането на капитал е че те са скоро регистрирани и всички са от "първо поколение".

"От тази гледна точка българският бизнес няма достатъчно капитал и активи. Когато активите са малко, възможността да се финансират от пазара също е малка", каза Камен Колчев, главен изпълнителен директор на Елана Финансов холдинг.

По думите му в България капиталовият пазар започва все повече да работи като начин за набиране на средства и се появяват все повече фондове за стартиращи бизнеси.

"Виждаме как от няколко години се появяват различни фондове, които са много важни за инфраструктурата на финансиране за българската система. Те разнообразиха пазара и създадоха възможност да се финансират идеи, а бизнесът стартира именно оттам", обясни Колчев.

Неговото мнение споделя и Диана Николаева, съдружник и ръководител на отдел "Консултации по сделки" в EY. Според нея тези фондове са запълнили пазарна ниша на старт-ъп бизнеса в България.

От години при сливания и придобивания на българския пазар и купувачите и продавачите са местни инвеститори. Причината е че компаниите са малки. Рядко има интерес т чужбина, освен ако компанията няма клиенти извън страната. Това най-често се случва в ИТ сектора, поясни тя.

Колчев допълни, че проблемът е, че българските фирми са много малки - сравнително големите фирми са много малки в световен мащаб, по-големите са държавни. "За съжаление ние нямаме традиции. Едно от следващите предизвикателства на финансовия пазар е да запазим малките фирми", каза той.

Финансирането именно на малките компании ще отпуши пазара през следващата година. Капиталовият пазар е един достъпен вариант за инвестиции и за малки, и за големи компании. По думите на Колчев в България настъпва моментът, в който капиталивият пазар започва да се възприема като средство за финансиране на компаниите.

"Безспорно с ентусиазма на няколко фирми пазар не може да се направи", заяви той и допълни, че в последно време държавата започва да разбира предимствата на капиталовия пазар.

От своя страна Диана Николаева открои доверието между участниците на финансовия пазар като съществено важна част за развитието на българските фирми. "Ако забелязвате, най-успешните IPO-та са тези, при които има най-голяма комуникация", каза тя.

Според Ивелин Камбуров, финансов директор на "Кредисимо", капиталовият пазар може да подкрепи доверието, тъй като прави компаниите дисциплинирани и открити. По думите му доверието, което се изгражда, е ключова стъпка за работещ капиталов пазар.


Последни новини

Още по темата

Коментари (8)

0
 
5
 
8
преди 1 година
С прехвърляне на парите от ляв във десен джоб производителност на труда няма! Я вижте търговските дружества в образованието и здравеопазването какво направиха- няколко хиляди новобогаташи ,а новоизлюпените инженерчета са под нивото на завършилите някога технокум . Играчи " тука има, тука нема" колкото щеш, ама производство няма, метачи на улиците с метли, вместо старите ЗИЛ-ове с четки усвояват пари по евро фондове, строят се изпитателни полигони за автомобили, с извинение магистрали, за 16 милиона евро на километър, където дребните под изпълнители работят с КАМАЗ-и от 1980 г. Въобще ГОЛЕМИЯТ БИЗНЕС е ГОЛЯМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ в България.
1
 
4
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Команизма" с национализацията и колективизацията унищожи тотално бизнеса, а от там и държавата. На Кгбе целта е много, много бедни / лесно манипулеруеми аргати/ и малко ,много богати / но послушни олигарси/, а проводници са комунистите и разни платени от Кремъл безбожни безродници, атакисти,"патриоти", реформатори, царисти все Десе бивши и сегашни доносници.
1
 
4
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Военната индустрия е тайна, енергетиката също, има тайни които обществото никога няма да разбере !!! Тия още ДЪРЖАВНИ МОНОПОЛИ ЦЕЛИ ЩЕ ПРОДАВАТ, СМЕШНО Е !!!
1
 
3
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Спокойното възникване на олигополи и монополи говори за липса на регулации!!
И е в съответствие с плана НА РУСИЯ И ШУТИН за дестабилизация на ЕС!!! КОЕТО СИ Е ДИКТАТОРСКО И ГЛУПАВО!

ВИЖТЕ, ЗАБРАНИТЕЛНИЯ СПИСЪК ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ, ЗА КАКВИ АКТИВИ ГОВОРИМ И ИНФОРМАЦИЯ,ДЕТО САМО НЯКОИ ФАМИЛИИ ЗНАЯТ!???

ЕНЕРГЕТИКА НА 90% РУСКИ ЗАВИСИМОСТИ !!! ПРИМЕРА С 1 МЛРД.ЛВ И СТУДЕНАТА ВОДА КОЯТО ПИЕМ ВСИЧКИ ОТ ТОВА!!!

ВОЕННИ, МВР, СЪД, ПРОКУРАТУРА, ИЗБОРИ, БЪДЕЩЕ ЗАВИСЯТ ОТ СТАЛИНСКА КОНСТИТУЦИЯ !!!! НЯМА МЪРДАНЕ!!!

ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО ГО ЗАБРАВИХА !!! СЪЩО, КАКТО И ЕВРОТО И РАЗВИТИЕТО НИ!!! СМЕШНО Е !!!
0
 
2
 
4
DutyFree до: bvg
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ха, ми то всички нови малки пък са в съдружие или участие на МОНОПОЛИ И ОЛИГОПОЛИ, СЪЗДАДЕНИ ОТ ПРИВАТИЗИРАНИТЕ ВЪНШНО ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, КАТО МУЛТИГРУП И ХИМИМПОРТ !!! И НАЙ МНОГОТО ХОЛДИНГИ С ОФШОРНА СОБСТВЕНОСТ(АНОНИМНОСТ), НАД 400 , ТО В ЦЕЛИЯТ ЕС ИМАЛИ И ПОЛОВИНАТА !!!???

НИКАКЪВ ШАНС ЗА РАЗВИТИЕ И БЛАГОДЕНСТВИЕ, ОСВЕН ЧРЕЗ ЕВРОТО И ЕС!!! НО УВИ ПО РУСКИ ТЕРТИП ВСИЧКО Е СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БУШОНИ,БЛИЗКИ ХОРА, ШИРОБАДЖ, ФИРМИ БУШОНИ НА ИНВАЛИДИ И КАКВИ ЛИ НЕ СХЕМИ!!! ??? НЯМА ЗАКОНИ ЗА ТАКИВА, АМИ ПОЛИЦИЯ ЗА ТАКИВА??? В ИТАЛИЯ ИМА 16 ВИДА ПОЛИЦИЯ !!! ТУКА КАКВО ИМА!??? САМО НЕКАДЪРНИЦИ И ММАЛОУМНИЦИ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК!!!

Още от Бюджет и финанси
Какво се случва в икономиката, когато се вдига минималната заплата