IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър Белчев: Може да има изненадваща инфлация

През следващата година вероятно отново ще се вдигне минималната работна заплата, обсъжда се и повишение на максималния осигурителен доход

15:12 | 03.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър Валери Белчев. <em>Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Финансовият министър Валери Белчев. Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Министърът на финансите Валери Белчев предвижда изненадваща инфлация. „Това е наистина въпрос, който вълнува страшно много хора. Водим разговори със синдикати и работодателските организации. Истината е, че от страна на служебно правителство това са тежки решения, защото се предполага, че трябва да стъпим на прогноза. Сигурно сте в течение, че тя се актуализира на всеки 6 месеца. Последният път това не е било направено. На тази база слагаме някакви политики. Задължително ще направим всичко възможно, така че гражданите на страната да не изпаднат в затруднено положение. Знаем, че прогнозата за инфлацията на книга изглеждат напълно под контрол. Моето предположение е, че е твърде възможно тя да ни изненада", коментира той пред Нова телевизия. 

През следващата година вероятно отново ще се вдигне минималната работна заплата, обсъжда се и повишение на максималния осигурителен доход. Засега се очаква да остане понижената ставка на ДДС за няколко продукта и услуги, сред които ресторантите и книгите, каза още Валери Белчев.

Същевременно той припомни, че служебното правителство не е в позиция да формира политики, но допусна, че ще се стигне до повишение на минималната работна заплата, която сега е 650 лв. - заради по-високото очаквано ниво на инфлацията. Досегашната тригодишна бюджетна прогноза не предвиждаше повишение на заплатата, но в същото време по прогноза се очаква годината да завърши при 2,5% инфлация.

Белчев коментира, още че НАП работи добре.

„Има доста напрежение покрай Румен Спецов. На този човек е гласувано доверие от правителството. Досега не съм имал проблеми с него по време на разговорите ни", коментира Белчев.

В същото време даде да се разбере, че среща подкрепа предложението на синдикатите максималният осигурителен доход, който в момента е 3 хил. лв., да се повиши още.

Белчев обяви още, че се планира мярка в помощ на бизнеса заради силно поскъпналия ток да важи със задна дата от октомври и до края на март. Обясни още, че ако имаше редовно правителството и действащ парламент, помощта е можела да дойде през нормативни промени и по линия на акцизите или други данъци. Но в тази ситуация правителството е трябвало да погледне от кой джоб може да извади пари. Това е причината пари да се вземат от печалбата на производителите на енергия, какъвто се явява АЕЦ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Хората излизат по улиците всеки ден, поне работещите хора, това означава че всеки ден си наистина изненадан? Нещо по-различно ли трябва да правят като излязат по улиците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
Изненада ще е,ако българския народ изпреварващо излезе на улиците,а не чака ножа да опре до кокала,това би било наистина изненада,иначе всичко останало...там изненади няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Министърчето, ако си изненадан - бий си пърта и беж да те няма!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Изненадваща ще е само за корумпираните политици, които не стават за нищо друго освен да крадат. На всички останали е ясно за вътрешните и външните рискове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Кефи .Абе чоджум, ти досега да не беше на Марс?Ми че дет се вика миналата година една баничка беше левче и нещо, ся гони двато лева, нашия изненадваща инфлация вика може да има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още