IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство даде 600 хил. лв. за превенция на COVID-19

По-голямата част от сумата е отишла за Национална агенция за приходите и Агенция “Митници”

15:00 | 14.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Подобно на повечето фирми в частния сектор, така и държавата отделя средства за превенция и защита на служителите си от разпространението на COVID-19. На сайта на Министерство на финансите е публикувана обяснителна записка към отчета за извършените разходи от страна на ведомството.

Общата сума на разходите във връзка с предприетите мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 в системата на министерството е 590 755 лв. Средствата са от бюджета на министерството за 2020 г., като е извършено вътрешно преструктуриране на текущите и предстоящи разходи, става ясно от обяснението. 

Съвсем очаквано, по-голямата част от сумата е отишла за Национална агенция за приходите (НАП) и Агенция “Митници” (АМ).

Данъчните са усвоили 270 089 лв., от които 143 584 лв. за закупуване на предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и спирт, 14 745 лв. за закупуване на предпазни шлемове и очила, 46 378 лв. за закупуване на хигиенни материали и препарати за извършване на дезинфекция на салоните за обслужване и помещенията в административните сгради.

Близо 40 хил. лв. са дадени за доставка на прозоречно стъкло, за изграждане на преградни стъкла на гишетата в салоните за обслужване на клиенти на НАП и УЦ на НАП Банкя. Дадени са 4 482 лв. за доставка на проточни бойлери и нагреватели, и подмяна на смесителни батерии, 19 925 лв. за безконтактни (инфрачервени) термометри и 1070 лв. за автоматични диспенсъри с бутилка за дезинфектанти за ръце и туби за съхранение на спирт за дезинфекция.

Сумата за Агенция “Митници” е 277 083 лв.. В нея са включени разходи за закупуване на дезинфекционни материали – 22 376 лв.; трислойни хигиенни маски и защитно облекло – 36 392 лв. На-много са парите за предпазни маски, термометри, ръкавици, предпазни шлемове и дезинфектанти за ръце – 168 143 лв. За дезинфекция на повърхности  и пръскачки за дезинфекция на повърхности са отделени 6 278 лв., а за защитни паравани за административни сгради – 354 лв. Закупени са пръскачки за дезинфекция на повърхности за 250 лв. и за дезинфекция на граничните пунктове за  43 290 лв.

За администрация на Министерство на финансите са отделени 13 160 лв., представляващи разходи за извършване на дезинфекция на работни места – 3 994 лв., закупуване на хигиенни материали и препарати, дезинфектанти, спирт, дозатори, антибактериални гелове – 2 877 лв., както и закупуване на предпазни маски, ръкавици и термометри – 6 289 лв.

Агенция за държавна финансова инспекция е получила 2 998 лв. за бактерицидни препарати, дезинфектанти, антибактериални гелове, предпазни маски, ръкавици и безконтактен термометър.

За Държавната комисия по хазарта са отделени 2 041 лв. за дезинфекция на работните помещения и закупуване на предпазни средства, както и разходи за допълване на оценката на риска по работните места от службата по трудова медицина с оценяване на нововъзникналия риск, в случая от разпространение на коронавируса, както и разписване на мерките за минимизирането му.

Национален компенсационен жилищен фонд е получил 415 лв. за маски, дезинфекционни материали и антибактериални  гелове.

Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз” е получила 4 220 лв. за дезинфекционни материали, лични предпазни средства и VPN мрежа за осигуряване на отдалечен достъп до сървъра при дистанционна работа на служители.

За Агенцията по обществени поръчки са отделени  20 749 лв., от които 2 623 лв. за дезинфекция на работните места и закупуване на дезинфекционни материали и 18 126 лв. за 13 бр. преносими компютри за дистанционна форма на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още