Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Финансовото министерство преотвори емисия 4-годишни ДЦК с рекордно ниска доходност

На проведения на 19 юни аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 50 млн. лв. при среднопретеглена годишна доходност от 0,05%

Финансовото министерство преотвори емисия 4-годишни ДЦК с рекордно ниска доходност

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на финансите преотвори емисия 4-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж 22 февруари 2021 година, съобщи финансовото министерство. 

На проведения на 19 юни аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 50 млн. лв. при среднопретеглена годишна доходност от 0,05 процента, която е най-ниската до момента за лихвоносни ДЦК.

Още по темата

Общият размер на подадените поръчки достигна 103,00 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2,06. Спредът спрямо германските федерални облигации в този сегмент е 59 базисни пункта.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките със 79,60%, следвани от пенсионните фондове с 10,40%. Други инвеститори придобиха общо 10%.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
0
 
1
преди 1 година
Съществената слабост на Министерството на финансите е, че не зачита наличен (за националното стопанство) вреден модел на парична политика.
Мнозина очакват Министерството на финансите да помогне за спасение от актуални злини. Независимо от знания и опит на работещите в него, Министерството на финансите не може да предпази от актуални щети, защото е без необходимата компетентност.
Създадените условия подсигуряват злини, защото Министерството на финансите, колкото по-добре работи да подпомогне икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи възниква и щетите са по-болезнени.
Най-важното за спасение от актуални злини е наличие на (за националното стопанство) полезен модел на парична политика.

Още от Бюджет и финанси
Нов наръчник ще ориентира потребителите при картовите разплащания