IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото състояние на община Тетевен се подобрява

От началото на 2017 г. финансовото министерство е съгласувало планове за финансово оздравяване на пет общини

11:50 | 19.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;община Тетевен&nbsp;</em></p>

Снимка: община Тетевен 

От началото на 2017 г. финансовото министерство е съгласувало планове за финансово оздравяване на пет общини - Перник, Белово, Тетевен, Септември и Велинград.

Според анализ на Министерството финансовото състояние на Тетевен се подобрява, а ефектът от оздравителния план следва да се реализира в периода 2017 - 2019 г.

Общината е поела конкретни ангажименти за постигане на определени стойности на финансовите си показатели, които следва да реализира и отчита в Министерството на финансите.

Още от началото на 2016 г. общината се е заела с проблема с финансовото затруднение и нарастващите задължения, оставени от предишното ръководство.

Взети са спешни мерки и през изминалата година е разработен план за финансово оздравяване.

Просрочените задължения към 31 януари 2016 г. са около 4,7 млн. лева, а към днешна дата са намалени на 1,175 млн. лв. (задължения към Държавен фонд "Земеделие").

След съгласуването на плана за финансово оздравяване с министъра на общината е отпуснат временен безлихвен заем на стойност 1,096 млн. лв., който е използван за разплащане на просрочени задължения.

Ако е налице трайна тенденция за подобряване на финансовото състояние на общината, правителството може да отпусне субсидия, с която заемът от бюджета на практика се опрощава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още