IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите вече ще плащат повече за социални разходи

Нормативни промени задължават компаниите да начисляват осигуровки върху всички видове рискове, а не само за пенсии, както беше досега

17:22 | 04.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върху социалните разходи на фирмите, които те правят за служителите си, вече ще се дължат осигуровки не само за пенсия, но и за болнични, майчинство, безработица и трудова злополука. Това предвиждат промените в Наредбата за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“, обнародвани в Държавен вестник днес.

Така например върху плащанията за фирмено облекло вече ще се дължат осигуровки за всички фондове на държавното обществено осигуряване. Досега се плащаше само осигуровката за фонд „Пенсии“, която е 18,8% от началото на годината за родените преди 1960 г. и 13,8% за хората, родени след 1 януари 1960 г. 

С промените общата осигурителна тежест, която ще се плаща върху стойността на разхода, се увеличава с 4,5% (тъй като ще се дължат осигуровки за всички видове рискове) и става 23,3% за родените преди 1960 г. и 18,3% за родените след началото на 1960 г. 

С осигуровки ще бъдат обложени автомобилите, телефоните, компютрите, както и всеки фирмен актив, който служителите ползват и през личното си време. Осигуровките ще се дължат и когато фирмата намалява корпоративния си данък със социалните разходи или не плаща данък „уикенд“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още