IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите за бързи кредити ще трябва да доказват произхода на капитала си

Обмисля се и дали да има таван на лихвите за бързите кредити, обясни депутатът Румен Гечев

08:40 | 12.03.14 г. 3
Фирмите за бързи кредити ще трябва да доказват произхода на капитала си

Фирмите за бързи кредити ще трябва да декларират определена сума като изискуем капитал, а произходът му ще трябва да бъде доказан. Това обясни в сутрешния блок на bTV депутатът от „Коалиция за България” Румен Гечев.

Според промените в законодателството небанковите институции ще минат от регистрационен към лицензионен режим. Поправките целят да се върне равнопоставеността на субектите в системата, допълни още той.

С планираните промени ще бъде въведен размер за изискуемия капитал на небанковите институции, който трябва да бъде между  2 и 5 млн. лева. Точната сума се обсъжда и предстои да бъде определена. „За сравнение, изискването за банките е 10 млн. лева”, допълни Гечев.

Освен това фирмите за бързи кредити ще трябва също като банките да обявят произхода на капитала си, за да останат извън пазара всички "измамници", обясни още Гечев..

„На пазара има сериозни фирми и небанкови институции и не трябва да поставяме всички под един знаменател”, допълни още Гечев. Според него има фирми, които не си позволяват увеличаване на таксите, наказателни такси и ръст на лихвите.

Депутатът допълни, че е нормално лихвите за бързите кредити да бъдат по-високи от тези на банките, защото заем се отпуска за хора, на които е отказан кредит от банкова институция – заради лоша кредитна история или заради ниски доходи.

На този етап не е ясно ще има ли таван на лихвите, стана ясно от думите на Гечев. Обмислят се всякакви варианти – само в 4-5 европейски държави има такъв таван, уточни депутатът. Според него по-добрият вариант е лихвата за бързите кредити да бъде определяна „в пъти” на пазарната лихва, а не да бъде вписан определен процент, защото при ръст на инфлацията например ще се наложи промяна на закона.

„В повечето европейски държави има силен контрол, а не таван на лихвите”, допълни Румен Гечев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
martopetev
преди 10 години
Определено трябва на всяка цена да ги стегнат тези мошеници! нямате представа с какви пари се играе в този бизнес и какви измами. Наскоро измамници бяха направили схема с кредитите на тази фирма https://***.ferratum.bg/ Въобще стана невъзможно да попаднеш на нормална фирма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Shanka
преди 10 години
Не знам защо трябва само да се правят излишни словесни гимнастики. И в момента фирмите за бързи кредити имат изискуем капитал 250 000 лв., както и в момента е необходимо да докажат произхода на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Таван трябва да има не само за лихвите, но и за различните такси, защото тези бързи кредити са реално данък бедност и необразованост! Аз бих задължил и всеки да подпише декларация, че е запознат, колко ще дължи номинално с наказателни лихви и такси ако пропусне да си плаща вноските.Хубаво нещо е свободния пазар и пазарната икономика, но когато всички страни участващи на пазара са достатъчно образовани да разберат същността на сделката, която сключват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още