Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Fitch повиши перспективата по рейтинга на България

Свиването на макроикономическите рискове заради пандемията от коронавируса, както и значителната подкрепа от еврофондовете са причина за решението

Fitch повиши перспективата по рейтинга на България

 EPA/JUSTIN LANE

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна към положителна. Рейтингът ‘BBB’ се потвърждава, а основната причина за подобрената оценка е очакването за постъпления от еврофондовете. Оценката за очакванията е подобрена въпреки негативните ефекти от пандемията от Covid-19 и неясният резултат от парламентарните избори.

Още по темата

Неблагоприятни политически развития и повишаването на дълга са факторите, които биха накарали Fitch да понижи рейтинга на страната ни в бъдеще, става ясно от съобщението, публикувано от финансовото министерство.

Положителната перспектива за настоящата оценка е заради намаляването на макроикономическите рискове, които произтичат от пандемията от коронавирус, както и от значителната подкрепа от еврофондовете, която страната ни очаква. България ще бъде един от основните бенефициенти на трансфери от ЕС през следващите години, включително 16,6 млрд. евро (27 % от БВП за 2020 г.) през следващата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) и 7,5 млрд. евро (12 % от БВП) безвъзмездни средства от ЕС по механизма следващо поколение (NGEU).

Въпреки предизвикателството да се усвои толкова голямо количество средства Fitch Ratings вярва, че това ще повиши икономическия растеж от прогнозираните 3% през 2021 г. на 4-5% през периода 2022-2025 година, подчертават от финансовото министерство.

Друг фактор, носещ позитиви в оценката, е продължаващият интерес към присъединяване към еврозоната. Също така рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит (на начислена основа) на 4 % от БВП през 2020 г., повлиян най-вече от свързаните с Covid-19 мерки за разходи от около 3 % от БВП.

Fitch обаче подчертава и редица други неблагоприятни фактори в дългосрочен план – един от които е демографската структура на населението.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
2
 
1
преди 7 месеца
има ли още балами да вярват на рейтингова агенция ?

Още от Бюджет и финанси
Спасение за инвеститорите в света на ниски лихви