Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Fitch повиши перспективата пред рейтинга на Българската банка за развитие

Добрите финансови резултати и наличието на баланс в рисковете бяха оценени от международната рейтингова агенция

Fitch повиши перспективата пред рейтинга на Българската банка за развитие

Снимка: ББР

Международната рейтингова агенция Fitch повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие от „BBB“ със стабилна на „BBB“ с положителна перспектива. Това е най-високият възможен кредитен рейтинг за финансова институция в България.

Още по темата

Оценката на рейтинговата агенция се базира на надеждната подкрепа на суверена – българската държава, на добрите финансови резултати на ББР, както и на ролята ѝ в подкрепа на икономическата политика на правителството, съобщи пресцентърът на държавната банка.

Положителната перспектива показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на кредитния рейтинг. В съобщението на  Fitch се посочва, че в случай на следващо повишение на рейтинга на България този на ББР най-вероятно също ще бъде повишен.

Към края на 2018 г. активите на Българската банка за развитие нараснаха с 22% на годишна база и надхвърлиха нивото от 3 млрд. лева. Банката поддържа най-високите нива на ликвидност и капиталова адекватност в българската банкова система. Капиталовата ѝ адекватност възлиза на 40,5%  при средно 20%, като коефициентът на ликвидно покритие е над 1300% при средно 228%.

Предоставените от ББР заеми на бизнеса през миналата година са в размер на почти 400  млн. лева – в сравнение със 120 млн. лева за 2017, а броят на подкрепените предприятия чрез он-лендинг програмите на банката се увеличава четири пъти, отчитат в кредитната институция, ръководена от Стоян Мавродиев.

През 2018 г. банката е договорила дългосрочен инвестиционен ресурс на стойност над 1,5 млрд. евро от чуждестранни финансови институции, сред които Китайската банка за развитие и Китайската ексим банка.

Investor.bg припомня, че партньори на са Европейската инвестиционна банка, Банката за развитие към Съвета на Европа, Германската банка за развитие KfW.

Наскоро бяха създадени и три нови дъщерни дружества на Българската банка за развитие – Фонд за капиталови инвестиции, ББР Лизинг и ББР Факторинг, които заедно с Националния гаранционен фонд и Микрофинансиращата институция „Джобс“ превърнаха институцията в пълноценна финансова група.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври