Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Фонд на фондовете избира мениджър за стартъпи на иновативни предприемачи

С публични средства от 35,6 млн. лева по ОПИК, допълнени с частен капитал от най-малко 10%, ще се финансират 76 фирми с инвестиции от 30 хиляди до 2 млн. лева

Фонд на фондовете избира мениджър за стартъпи на иновативни предприемачи

Снимка: Pixabay

Фонд на фондовете започна процедура за избор на фонд мениджър по последния от трите фонда за ускоряване и начално финансиране (ФУНФ). Публичните средства от 35,6 млн. лева са по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК), съфинансирана със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове, съобщиха от Фонд на фондовете. Очакванията са те да бъдат допълнени с частен капитал от най-малко 10%.

Още по темата

Очаква се чрез избрания фонд мениджър да бъдат финансирани най-малко 76 фирми, като инвестициите във всяко едно да са в диапазон от 30 хиляди до 2 млн. лева.

Фондът за ускоряване и начално финансиране е акселераторска програма, която предоставя дялово финансиране на стартъпи в най-ранен етап от тяхното развитие. В рамките на програмата одобрените кандидати имат достъп до бизнес лидери, които споделят своя опит и им дават практически насоки как да развият своя проект. Акселераторът предоставя на участниците също и обучение, административни, счетоводни, правни и други дейности или услуги. 

Този тип финансиране, осигурено от Фонд на фондовете, има за цел да подкрепи създаването на благоприятна предприемаческа среда и устойчиви бизнес модели.

Като най-важен критерий при избора на фонд мениджъри от Фонд на фондовете поставят изискването опит в предоставянето на инвестиции на ранен етап от развитието на компаниите.  Кандидатите за мениджъри трябва да открояватт добри бизнес идеи, да ги оценяват и да инвестират в тяхното бъдещо развитие.

За да бъде избран фонд мениджър той трябва да има опит в работата в екип и изграждането на организационна структура и системи за контрол, които са в съответствие с изискванията за управление на Европейските структурни и инвестиционни фондове. 

До този момент Фонд на фондовете създаде два такива инструмента, като на пазара вече активно работят и набират проектни предложения „Невек Мениджмънт“ с общ ресурс от 53,4 млн. лева и “Иновейшън Акселерейтър България“ АД, като фондът оперира със средства с общ размер от 30,5 млн. лева.

Кандидатите за фонд мениджъри за стартиращи бизнес начинания и предприемачество могат да подават оферти в офиса на Фонд на фондовете в срок до 22 юли.

Investor.bg припомня, че Фонд на фондовете управлява средствата от 1,2 млрд. лева по четири оперативни програми: ОП “Развитие на човешките ресурси“, ОП “Иновации и конкурентоспособност“, ОП „Околна среда“ и ОП „Региони в растеж“. Основната дейност на Фонд на фондовете е структурирането и управлението на финансови инструменти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, през програмния период 2014-2020.

Финансовите инструменти са алтернативен начин на финансиране на безвъзмездната помощ, който придобива все по-важна роля в бюджета на Европейския съюз. Насочени към проекти, които потенциално биха могли да започнат да се самоиздържат, те осигуряват инвестиционна подкрепа чрез заеми, гаранции или дялово участие. По този начин се оказва подкрепа на бизнеса и публичните институции с цел икономическо развитие. Финансовите инструменти дават възможност за възвръщане (рециклиране) на средствата, които могат да бъдат използвани повторно.

Фонд на фондовете избира финансови посредници – банки, фондове, кредитни и други финансови институции. От своя страна избраните финансови мениджъри мобилизират допълнителен частен капитал и значително увеличават публичния ресурс, който чрез тях достига до крайните получатели.

Всички средства, предвидени по оперативните програми за финансовите инструменти, са обединени в общ Фонд на фондовете, като ФМФИБ ЕАД е дружеството, коeто го управлява.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Аврамова: АПИ спря продажбата на месечни електронни винетки за превозвачите