IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд на фондовете ще финансира кредити в сектор „Рибарство“

Предвижда се на пазара да бъдат предложени два финансови продукта - нисколихвени кредити и гаранции за обезпечение на заеми, предоставяни от търговски банки

11:27 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предприятията в сектор „Рибарство“ ще имат достъп до кредити при облекчени условия, финансирани чрез Фонда на фондовете (ФнФ). За тази цел Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство, осигурява 5,4 млн. лева, съобщиха от Фонда.

Сключеното между ФнФ и Управляващия орган на Програмата споразумение предвижда на пазара да бъдат предложени два финансови продукта - нисколихвени кредити и гаранции за обезпечение на заеми, предоставяни от търговски банки.

Двата вида заеми ще се отпускат за самостоятелно финансиране на проекти по програмата или в допълнение към проекти, одобрени за безвъзмездна финансова помощ.

Ще се финансират инвестиции в рибарство и аквакултури, както и в преработка на рибни продукти и аквакултури, за да се намали отрицателното въздействие върху околната среда и да се повиши ефективността при използване на ресурсите. Средствата могат да се използват също за подпомагане на проектни предложения по изпълнението на стратегиите за местно развитие и подобряване на икономическото и социално благополучие в рибарските общности.

Новите финансови продукти ще улеснят достъпа до финансиране на предприятията в сектора, като предложат преференциални условия за отпускане на кредити: по-ниски лихви, облекчени изисквания за обезпечение, удължен гратисен период.

Гаранционният продукт ще обезпечава до 80% от всеки кредит, отпуснат от банка посредник, но не повече от 1 млн. лева.

Заемите със споделяне на риска могат да се предоставят както за инвестиционни цели (до 500 хил. лева), така и за оборотни средства (до 30% от размера на инвестиционния заем). При тези кредити размерът на средствата от Фонда ще бъде до 50%, когато те се отпускат в допълнение към безвъзмездна помощ, и до 70%, когато проектите се финансират само със заем. Частта от заемите, финансирана от ФнФ, ще бъде без лихва.

Към предоставените от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 средства фондът ще привлече допълнително частно финансиране, с което общият размер на паричния ресурс, достъпен за крайни получатели, ще надхвърли 8 млн. лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още