Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Фонд на фондовете ще финансира кредити в сектор „Рибарство“

Предвижда се на пазара да бъдат предложени два финансови продукта - нисколихвени кредити и гаранции за обезпечение на заеми, предоставяни от търговски банки

Фонд на фондовете ще финансира кредити в сектор „Рибарство“

Снимка: Архив Ройтерс

Предприятията в сектор „Рибарство“ ще имат достъп до кредити при облекчени условия, финансирани чрез Фонда на фондовете (ФнФ). За тази цел Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство, осигурява 5,4 млн. лева, съобщиха от Фонда.

Сключеното между ФнФ и Управляващия орган на Програмата споразумение предвижда на пазара да бъдат предложени два финансови продукта - нисколихвени кредити и гаранции за обезпечение на заеми, предоставяни от търговски банки.

Двата вида заеми ще се отпускат за самостоятелно финансиране на проекти по програмата или в допълнение към проекти, одобрени за безвъзмездна финансова помощ.

Още по темата

Ще се финансират инвестиции в рибарство и аквакултури, както и в преработка на рибни продукти и аквакултури, за да се намали отрицателното въздействие върху околната среда и да се повиши ефективността при използване на ресурсите. Средствата могат да се използват също за подпомагане на проектни предложения по изпълнението на стратегиите за местно развитие и подобряване на икономическото и социално благополучие в рибарските общности.

Новите финансови продукти ще улеснят достъпа до финансиране на предприятията в сектора, като предложат преференциални условия за отпускане на кредити: по-ниски лихви, облекчени изисквания за обезпечение, удължен гратисен период.

Гаранционният продукт ще обезпечава до 80% от всеки кредит, отпуснат от банка посредник, но не повече от 1 млн. лева.

Заемите със споделяне на риска могат да се предоставят както за инвестиционни цели (до 500 хил. лева), така и за оборотни средства (до 30% от размера на инвестиционния заем). При тези кредити размерът на средствата от Фонда ще бъде до 50%, когато те се отпускат в допълнение към безвъзмездна помощ, и до 70%, когато проектите се финансират само със заем. Частта от заемите, финансирана от ФнФ, ще бъде без лихва.

Към предоставените от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 средства фондът ще привлече допълнително частно финансиране, с което общият размер на паричния ресурс, достъпен за крайни получатели, ще надхвърли 8 млн. лева.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Свръхрезерв в банката ще са наличности в активи над задължителните минимални резерви