Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Фонд на фондовете търси мениджър за Фонд Мецанин

Финансов ресурс от 55 млн. евро ще бъде насочен към малки и средни предприятия с потенциал за растеж

Фонд на фондовете търси мениджър за Фонд Мецанин

Снимка: Ройтерс

Фондът на фондовете започна процедура за избор на мениджър на Фонд Мецанин/Растеж (ФМР), който ще управлява публични средства от 38,5 млн. евро по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Инструментът ще привлече и допълнително частно финансиране от минимум 16,5 млн. евро, съобщиха от държавното търговско дружество „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД.

Още по темата

ФМР ще подкрепи развитието на конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия в зрял етап на развитие. Чрез него ще се осигури достъп до алтернативно финансиране за фирмите с потенциал за растеж и с планове за разширяване и подобряване на дейността, навлизане на нови пазари, както и разработването на нови продукти и услуги. Размерът на инвестициите във всяко предприятие ще бъде в диапазон от 2,5 млн.  до 7 млн. евро.

Прилагането на финансовия инструмент ще доведе до увеличаване на производителността и потенциала за износ на българските МСП. Наред с бизнес целите, инструментът ще бъде насочен и към развитието на управленския капацитет и корпоративното управление на финансираните предприятия.

Подкрепата от ФМР ще се осъществява под формата на дялови и квази-дялови инвестиции, съществена част от които ще бъде предоставена под формата на мецанин финансиране.

Мецанинът е форма на квази-дялова инвестиция, попадаща между капиталовото и дългово финансиране. В общия случай, то предоставя възможност на предприятията да привлекат рисково финансиране, без това задължително да води до прехвърляне на съществен дял в тяхната собственост на новия инвеститор.

Инвестиционният период  на ФМР е пет години при срок на фонда от десет години с възможност за удължаване до две години.