Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Фонд на фондовете започна пазарни консултации за Фонд за технологичен трансфер

Новият финансов инструмент ще сближава науката и бизнеса

Фонд на фондовете започна пазарни консултации за Фонд за технологичен трансфер

Снимка: Ройтерс

Фонд на фондовете (ФнФ) започна пазарни консултации с потенциални финансови посредници и ключови участници в инвестиционната среда от страната и чужбина като част от подготовката на процедура за прилагането на нов финансов инструмент – Фонд за технологичен трансфер (ФТТ).

Още по темата

Чрез този процес Фонд на фондовете се стреми да постигне оптималната структура на финансовия инструмент, като отчита настоящите потребности на пазара и на максимално широк кръг заинтересовани лица, както и да изпълни целите, заложени в Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. (ОПИК), която го финансира, посочват от Фонда на фондовете, управляван от изпълнителния директор Светослава Георгиева.

Фондът за технологичен трансфер е специфичен финансов инструмент, чиято цел е да спомогне за осъществяване на връзка на науката и бизнеса чрез създаване на благоприятна среда за развитие на иновациите, което от своя страна да привличе чуждестранни инвестиции и опит, а също така за извеждане на българските предприятия и българските иноватори на международния пазар.

Ресурсът, предоставен от Фонда е в размер на 30 млн. евро, като се очаква, да бъде привлечено и допълнително съфинансиране от частни инвеститори, съобщиха от Фонда на фондовете.

Структурата на инструмента по отношение на финансирането от ФнФ е изключително гъвкава, като ще зависи от етапа на развитие на конкретния бизнес и ще варира в широк диапазон, от 25 хиляди до 5 милиона евро.

С мобилизираните средства, Фондът за технологичен трансфер ще осигурява дялови и квази-дялови инвестиции в предприятия, които развиват проекти, свързани с трансфер на технологии, ползите от които ще бъдат насочени към България. ФТТ ще инвестира в проекти, предимно в ранен етап на развитие, произхождащи от университети, технологични паркове, научни лаборатории и др.

Целта на инструмента е фокусирането на инвестициите за развитие на иновационния потенциал в следните тематични области: мехатроника и чисти технологии; информатика и информационни и комуникационни технологии; индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативни и рекреативни индустрии.

Допустимите крайни получатели обхващат новосъздадени, малки, средни и големи предприятия.

Инвестиционният период  на Фонда за технологичен трансфер се очаква да е пет години при общ срок на Фонда от десет години с възможност за удължаване до две години.

Пазарните консултации се провеждат до 8 февруари включително, като заинтересованите лица биха могли да изразят желанието си за участие в процеса на следния телефонен номер: +3592 801 40 50 или електронна поща: ttf_test@fmfib.bg, до 18:00 ч. на 6 февруари.

След приключването им резултатите от тях ще бъдат систематизирани в доклад и оповестени на страницата на Фонда на фондовете.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Икономическият растеж и потребителското доверие допринесоха за успеха на банките