IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд Земеделие кредитира пчелари с договори по националната програма за сектора

Заемът е с 5% лихва и покрива до 95% от помощта по програмата

15:52 | 23.04.14 г.
Фонд Земеделие кредитира пчелари с договори по националната програма за сектора

Пчеларите могат да кандидатстват за кредити от ДФ „Земеделие”, съобщиха от фонда. Условието е производителите да са подпомагани по две мерки към Националната програма по пчеларство 2014-2016. По тези мерки се отпуска помощ за нови кошери, роеве, отводки, пчелни майки и препарати за борба срещу вароатозата.

Заявленията се подават в областните дирекции на Фонда до 31 юли 2014 г. Кредитите се отпускат пряко от Фонда при 5 на сто лихвен процент на годишна база. Спрямо миналата година лихвата е намалена с 1 пункт.

Кредитът покрива до 95% от помощта по двете мерки, а останалата част се осигурява от бенефициента. Затова преди да получат кредит, кандидатите трябва да докажат възможността си за съфинансиране на инвестицията.

Погасяването на кредита и дължимите по него лихви се осъществява еднократно, чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която пчеларят получава по програмата.

През последните две години схемата за кредитиране е помогнала усвояването на средствата по програмата да се увеличи от 82% през 2012 г. до 90% през 2013 г. Размерът на отпуснатите кредити в периода нараснал от 932 889 лв. на 1 546 607 лв., а броят им -  от 141 на 217. ДФ „Земеделие” очаква през 2014 г. повече пчелари да кандидатстват за кредити.

От ДФЗ съобщиха още, че е в ход подписването на договори по Пчеларската програма. За тази година са одобрени  1720 заявления за подпомагане. Пчеларите с одобрени заявления могат да изпълняват плановете си, дори все още да не са подписали договори за подпомагане. Според условията в контрактите им, разходите по одобреното заявление могат да бъдат извършвани и преди подписването на договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още