Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Фондът на фондовете насочва още 56,3 млн. лева към дребния бизнес и стартъпи

Средствата са от програмата "Иновации и конкурентоспособност" и ще се разпределят чрез вече съществуващи инвестиционни инструменти по облекчен режим

Фондът на фондовете насочва още 56,3 млн. лева към дребния бизнес и стартъпи

Снимка: Pixabay

Фондът на фондовете насочва още 56,3 млн. лева към малките и средни предприятия, съобщават от Фонда.

Средствата са за ликвидна подкрепа на компании, пострадали от пандемията от COVID-19.

Допълнителният ресурс от 56.3 млн. лв. идва от Оперативна програма „Иновации и конкурентност“ (ОПИК) 2014-2020. Първоначално той беше предвиден за Фонд за технологичен трансфер (ФТТ) и беше обявена обществена поръчка за избор на финансов посредник, припомнят от Фонда. Кабинетът обаче одобри промени в програмата след избухването на пандемията, заради което поръчката е прекранета и средствата се пренасочват.

Още по темата

Средствата ще бъдат инвестирани чрез вече съществуващи инвестиционни инструменти на Фонда за малкия и среден бизнес, включително чрез  фондовете за ускоряване и начално финансиране и за рисков капитал.

Това ще стане при определени условия след преразглеждане на договорите с вече избраните чрез обществени поръчки финансови посредници. Преговорите с тях вече са започнали, посочват от институцията в съобщението си.

Съгласно одобреното от ЕК облекчаване на условията по дяловите инструменти и осигуряване на подкрепа за най-уязвимия сегмент от икономиката - малките и средни предприятия и стартиращите компании, отпада задължението на финансовите посредници да привличат независими частни инвеститори.

Фондът припомня, че преди дни стартира и гаранционен продукт в подкрепа на малките и средни предприятия с общ бюджет 158 млн. лева. Средствата също са от програмата „Иновации и конкурентоспособност“.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
За седем месеца инвестициите у нас се увеличиха с 54% на годишна база