IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете влага над 660 хил. лв. в няколко стартиращи компании

Става дума за проекти в сферата на новите технологии и въвеждането на иновации

11:51 | 27.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фондът на фондовете влага над 660 хил. лв. в няколко стартиращи компании

Фондът на фондовете (ФнФ) ще инвестира общо над 660 хил. лв. (около 340 хил. евро) в шест стартиращи предприятия. Всяка от компаниите ще получи между 50 и 100 хил. евро публичен ресурс, за да ускори развитието си, съобщават от институцията. 

Става дума за проекти в сферата на новите технологии и въвеждането на иновации като индустриално 3D принтиране, съвременни финансови технологии, аутсорсинг платформи, софтуерни продукти. Компаниите ще използват парите за разширяване на сегашните и навлизане на нови пазари, маркетинг и пазарно валидиране на своите концепции.
Инвестициите се извършват през един от вече работещите на пазара фондове за ускоряване и начално финансиране - „Иновейшън кепитъл фонд“. Структурата се управлява от фонд мениджъра „Иновейшън кепитъл“ и е подкрепена със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС. Фондът има за цел да повиши перспективите за оцеляване пред стартиращи фирми със сериозен потенциал за растеж.

Фондовете за ускоряване и начално финансиране, създадени от ФнФ, представляват инструмент за дялово и квази-дялово инвестиране, чрез който се подкрепят създаването и развитието на устойчиви бизнес модели и се развива предприемаческата екосистема в България. Средствата от ОПИК, заделени за финансовия инструмент, са 51.3 млн. евро (100.3 млн. лв.). От избраните от ФнФ фонд мениджъри се изисква да допълнят публичния ресурс с частен капитал.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още