IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за гарантиране на влоговете няма нужда от допълнителни средства

Във фонда към 31 май има 457 млн. лева, отчете финансовият министър

17:24 | 07.06.16 г.
Фондът за гарантиране на влоговете няма нужда от допълнителни средства

Към момента Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) няма необходимост от допълнително финансиране, съобщава финансовият министър Владислав Горанов в писмен отговор до депутата от Реформаторския блок Петър Славов, публикуван на страницата на Народното събрание.

Славов пита и какви възможности има за пренасочване на върнатите от Първа инвестиционна банка (ПИБ) 1,2 млрд. лева ликвидна подкрепа към фонда.

Според финансовия министър не е налице нуждата от такива действия. Той напомня, че правителството е предоставило заем от 2 млрд. лева на фонда, с които да бъдат изплатени гарантираните влогове в КТБ. Към април 2016 година усвоената сума по този заем е 1,677 млрд. лева.

Наличните средства в институцията към 31 май са малко над 457 млн. лева.

Владислав Горанов посочва още, че през февруари ФГВБ е сключил две заемни споразумения на стойност от по 300 млн. евро с Международната банка за възстановяване и развитие и с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Правителството изпрати предложение до Народното събрание да одобри държавната гаранция по тези заеми. В началото на месеца парламентарната комисия по бюджет даде одобрение на това искане.

Финансовият министър е категоричен в своя отговор, изпратен до Петър Славов, че от средата на август 2015 година е в сила и нов режим за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции, което "значително намалява вероятността за възникване на необходимост за изплащане на гарантираните влогове, респективно размера на сумите за изплащане и участие на ФГВБ в преструктурирането".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още