IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Вулджев: Доходността на универсалните пенсионни фондове не е много висока

Фондовете успяват да предпазят парите от инфлация, но не и да донесат някаква допълнителна доходност, каза икономистът

10:40 | 04.02.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Универсалните пенсионни фондове успяват да предпазят парите от инфлация, но не и да донесат някаква допълнителна доходност. Човек очаква повече пари и затова трябват реформи. Това каза в ефира на бТВ икономистът Георги Вулджев.

„Бих искал да видя повече конкуренция в сектора. Трябва да се даде повече избор на хората как да си спестяват парите във втория стълб, посочи той. – Много малко се спестява във втория стълб спрямо първия, което е нелогично.”

Георги Вулджев напомни,че миналата година беше много лоша за пазарите заради големите корекции и тенденции надолу. “Ако гледаме например за периода от средата на 2004 г. до края на 2017 г., според данните на комисията за този период, средногодишната доходност за универсалните фондове е 0,62% след инфлация”, каза икономистът.

Според Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, още през януари доходността на фондовете се е подобрила.

“Към 31 януари доходността на фондовете вече е доста по-различна и положителна, коментира тя медийна информация за фондове с отрицателна доходност. – Това е стара информация. Знаехме, че декемврийските резултати ще бъдат такива във връзка с движението на пазара и на финансовите инструменти. Но още към 31 януари доходността на фондовете вече е доста по-различна и положителна.”

Милтенова заяви, че пенсионните фондове управляват дългосрочно парите на осигурените от втория стълб, които са със срочност 35-40 години. „Няма място за притеснение. Гарантирано е, че ще вземем поне толкова пари, колкото сме внесли“, каза още председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Законово няма такова нещо. ЧПФ се покриват от т.н "Задължително допълнително пенсионно осигуряване". Трябва да отпадне допълнителното осигуряване и то да стане доброволно, а не да се прехвърля към НОИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
doba
преди 5 години
Те дефакто са си доброволни.По всяко време може да си пуснеш молба и да се пишеш към НОИ.А оттам - каквото - такова.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
kamak61
преди 5 години
Редно е да съществуват само като доброволни.С твърда минимална заплата плюс процент от постигнатите резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
ЧПФ трябва изцяло да отпаднат законово. Откъде на къде ще внасяме пари във фонд за да може акциите на еди кой си на БФБ да не поевтиняват т.е да субсидираме мижавия ни капиталов пазар с допълнителни данъци. Или да осигуряваме евтини заеми за бюджета, които в крайна сметка се окрадват от правилните партийни другари. Абсурдно е да съществува законово изискване за участие в подобна финансова пирамида като тези фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
vale1
преди 5 години
"Милтенова заяви, че пенсионните фондове управляват дългосрочно парите на осигурените от втория стълб, които са със срочност 35-40 години. Няма място за притеснение. Гарантирано е, че ще вземем поне толкова пари, колкото сме внесли, каза още председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. "Много са нагли - Вземат 5 % от на всяка вноска и за последните 2 години средно май няма фонд да е постигнал такава доходност. А на УПФ Алианц даже е отрицателна доходността.Затова съм съгласен ,че трябва да има промени и възнагражденията на така наречените мениджъри на пенсионните фондове трябва да са само проценти от постигната ПОЛОЖИТЕЛНА ДОХОДНОСТ.А сега какво се получава всяка година управляващото дружество на Алианц е на печалба и си разпределя дивиденти ,а осигурените лица там са на загуба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още