IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гарабед Минасян: С поемането на нов дълг ще се увеличат парите в обращение

В населението остават значителни парични средства, предупреди икономистът

12:14 | 20.11.14 г. 13
Гарабед Минасян: С поемането на нов дълг ще се увеличат парите в обращение

С поемането на планирания нов дълг от 4,5 млрд. лв. ще се увеличат парите в обращение и това може да създаде напрежение, прогнозира пред телевизия Bulgaria On Air проф. Гарабед Минасян - макроикономист и бивш член на УС на БНБ.

„Въпросът с дефицита в държавния бюджет и с емитирането на нов дълг не е само фискален проблем. В условията на паричен съвет, когато БНБ е фиксирала курса на българския лев към външна валута – еврото и тогава, когато Централната банка няма право да печата пари, допускането на дефицит на практика представлява монетарно действие“, обясни той.

Проф. Минасян посочи, че в момента има около 10,5 млрд. лв. в обращение, а ангажиментът на правителството за дълг от 4,5 млрд. лв. ще добави допълнително 45% към паричната маса.

Новите средства ще влязат в обращение, след като бъдат изплатени гарантираните депозити в КТБ. Част от тях ще се върнат в банковата система, но категорично не цялата част, смята икономистът.

По негови изчисления парите в обращение се увеличават годишно със 7 – 8%, при условие че БВП „крета с 1% годишно“. В същото време икономическата теория казва, че когато БВП расте, по-високият му размер изисква по-голямо парично обращение.

„Въпросът е какво става с тази парична маса – защо се увеличава, при положение че БВП остава на едно и също равнище. Отговорът е, че част от тези пари остават в населението. Затова периодично има съобщения за битови кражби на крупни суми“, коментира той. 

Проф. Минасян определи случващото се като потенциална „ликвидна бомба“. Ако тези пари са в банковата система, могат да бъдат контролирани от БНБ. Когато парите са в населението и извън банковата система, не е ясно в даден момент накъде може да тръгне процесът, както в случая с банковата паника от лятото, даде пример той.

„Категорично не искам да кажа, че нещо такова ще се случи. Но преценявам, че се натрупва определено напрежение. Когато то се съчетава с ниските темпове на развитие на БВП, което също подклажда огъня, не е ясно дали с една безобидна капка чашата няма да прелее“, допълни икономистът. 

„Въпросът не е за величината на бюджетния дефицит или на дълга, който е поносим. Въпросът е, че сме в паричен съвет. Когато се пускат пари в обращение, които нямат стоково покритие, това може да избие като напрежение на друго място“, обясни той.

Той допълни, че ЕС като цяло е регионът в света с най-ниски темпове на развитие в сравнение със САЩ, Азия, Южна Америка и Азия. Това е най-вече заради общата валута – еврото, което е в противоречие с фискалната политика на отделните държави. А в рамките на тази слаборазвиваща се общност ние сме съвсем „на опашката“.

По повод гласуваната на първо четене актуализация на бюджета проф. Минасян заяви, че управляващите не трябва да правят своеволия, тъй като ставащото в НС се отразява директно на икономическото развитие.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Най-много ще се увеличат ако се вдигнат доходите на Българина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Това което ства ясно е , че количеството на парите в обръщение не е показател за нищо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Miraka
преди 9 години
До колкото знам не всички левове са гарантирани с евро (под "всички" имам предвид физически + квази пари). Както видяхме, БНБ може по всяко време да блокира кваси парите за месеци наред (КТБ) и така да намали натиска върху лева. Проблем е, ако хората имат физически пари, които никой не може да им забрани да обменят - това е потенциална заплаха пред валутния борд. Това е моята теория, не знам до колко съм прав :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
DarkStar
преди 9 години
Повече пари в населението (които са си негови спестявания от предишни периоди!), което е с ниски доходи като цяло, може да доведе до увеличаване на покупателната способност, което от своя страна ще повиши вътрешната търговия, от там и ще подкрепи резултатите на фирмите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Квази парите няма логика да се набавят чрез заем!!! Ако парите доказано ги има дори само електронно, следва те да се овеществят, НО не като заем! Просто се напечатват и от виртуални стават реални. ПАК НО случая всички знаем, че не е такъв! Защото парите от депозитите са раздадени пирамидално като "кредити" и никога няма да бъдат върнати, дори чрез разпродаване на активи! Това не са квази, виртуални или както там искаш да ги наричаш пари, това което се взема си е чист заем, за да компенсират окрадените хора. Но парите на същите тези хора изтекли по съвсем друг начин. Това е проблема на фиатната система и той реално се вижда при държави с борд. Останалите просто си печатат каквото им е нужно без оглед на някакво покрите, а само "квази покритие".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Miraka
преди 9 години
Аз го разбирам така - хората, които си държат левове под дюшека ако в един момент решат наведнъж да ги обърнат в евро примерно, ще падне борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
Депозитите са огромни, хората харчат все по-малко, има дефлация като изключим месец Октомври. Вероятно това е ликвидната бомба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Ravon
преди 9 години
Имаме нужда да се увеличат парите в обръщение. Обаче по-важното е как ще се разпределят тези нови пари между хората, да има справедливост при разпределението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
deant
преди 9 години
тоз е изтърсил толкова голям бисер, че ако му сложим шапка може да го кръстим Бисер Киров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
divo
преди 9 години
Основен проблем у нас е, че парите в обръщение са по-малко от необходимото, за да може икономиката да работи на пълни обороти. Доказателство - високата безработица.Още по-голям проблем е се вземат заеми във валута, вместо да се води независима монетарна политика.Причината - валутен борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още