Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е доста консенсусна

Не трябва да се позволява в търсенето на по-амбициозни цели да се стигне до по-дълбок дефицит, предупреди икономистът

Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е доста консенсусна

Снимка: БГНЕС

Предложената актуализация на бюджета е доста консенсусна и не се различава значително от това, за което партиите, които биха формирали мнозинство, са настоявали през последните месеци. Това коментира пред БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му едва ли ще има нови съществени промени в разчетите, предложени от Министерство на финансите.

„Философията на Гълъб Донев е чисто финансово по-адекватна, в определен смисъл и по-справедлива и задоволява основното искане на БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме“ – за увеличаване на пенсиите до съществена степен. Така че не вярвам това да бъде обект на промяна в зала“, каза икономистът. 

Още по темата

Той добави, че 50-те лева добавка към пенсиите са инкорпорирани в това увеличение, което на практика покрива и надвишава антикризисната добавка, която възрастните хора получават от месеци насам.

Бюджетът не се обременява твърде много, същевременно се дава едно справедливо увеличение, отбеляза още Вулджев. Според него актуализацията на бюджета е балансирана и не е твърде разточителна в нито едно направление. 

„Каквото и да прави това правителство, то е стигнало предела на фискалните сили. Не трябва да се позволява в търсенето на по-амбициозни цели да се стигне до по-дълбок дефицит“, каза още експертът и допълни, че от години разходната част на бюджета търпи сериозна критика.

„Трябва да се спре с това, което правиха всички кабинети на ГЕРБ в последните 8 години – залагаха се по-ниски от очакваните приходи в бюджета или се пипаха капиталовите разходи, така че накрая да остане един излишък, който винаги да може да се изхарчи непрозрачно, без да се допита до парламента правителството“, обясни той.

Необходима е цялостна ревизия на разходната политика, категоричен е икономистът.

Според него ще има много по-големи разногласия около Плана за възстановяване, отколкото за актуализацията на бюджета.

„Най-вероятно този план ще се забави още повече именно поради факта, че трябва да бъде одобрен от парламента. Очаквам различните партии да имат известни разногласия какви трябва да са приоритетите в този план“, обясни той.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Работна група ще решава въпроса със задълженията за пътните ремонти