Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Георги Заманов: Банките вдигат лихвите и самоучастието при жилищни кредити

Заради свръхликвидността при лихвите по депозитите след година може да видим покачване, прогнозира главият изпълнителен директор на Алианц Банк България

Георги Заманов: Банките вдигат лихвите и самоучастието при жилищни кредити

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Средните лихвени проценти и процента на самоучастие при жилищни кредити се повишават леко от началото на април, но тези реакции на банковата система са нормални в ситуация на повишен риск. По-важното е банките да не спрат да кредитират, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Заманов, член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Още по темата

„Увеличението на лихвите е с 0,25 - 0,5 процентни пункта. Ако жилищните кредити са се отпускали преди на нива от 2,5 - 2,6%, сега ще се дават на 2,80 - 2,9%, информира банкерът. - При фирмените кредити лихвите ще се вдигнат от 2 – 2,5% на 2,5-3%. При потребителските заеми промени засега няма.“

Георги Заманов обясни, че конкретно за Алианц Банк България процентът на самоучастие при финансиране покупката на жилище е увеличен с 5%. Ако преди процентът е бил 20%, вече е 25%, но банката не прави ограничения за финансиране на покупката на панелни апартаменти.

Заманов направи уточнение, че за досегашните клиенти на банките няма промяна в условията по договорите.

„Заради свръхликвидността лихвите по депозитите може да очакваме да се запазят на досегашните нива в рамките на 6 до 12 месеца, но с времето и при тях може да се види покачване“, прогнозира банкерът.

По отношение на мораториума за плащания по кредити Георги Заманов посъветва клиентите първо да потърсят информация от обслужващата ги банка чрез нейния сайт или чрез обаждане по телефона, а да не бързат да отиват до клона на кредитната институция.

Очакваме от три до четири месеца животът да се нормализира и затова към момента смятаме, че срокът от шест месеца за мораториума е удачен“, смята той.

По думите на Заманов разходите за провизии на банките ще бъдат повишени през тази година при запазване на приходите, което ще доведе до по-ниски печалби в банковия сектор.

„Със сигурност ще има намалено търсене, но е важно да не допуснем грешките от 2008-2009 г. -  банките да не спрат кредитирането на добрите клиенти, защото това ще задълбочи кризата“, категоричен е главният изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Ще станат ли атрактивни покритите облигации като нова възможност в кредитирането?