IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Заманов: Тенденцията с икономически растеж от 3% е добра

„Нормализиране“ на лихвите и ръст с 0,4-0,5% ще спомогнат за спестовността и инвестициите, прогнозира главният изпълнителен директор на Алианц Банк България

12:06 | 26.11.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Сериозно забавяне на икономическия ръст у нас няма, напротив – тенденцията е добра. Ниво от 3% не е ниско нито за България, нито за която и да е европейска страна.

Това заяви Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Заманов отбеляза като основни тенденции в банковия сектор в страната през тази година консолидацията, продължаващият спад на лихвите и увеличеното потребление, довело до ръст на кредитирането.

Той прогнозира увеличение на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) през втората половина на 2019 г. или в началото на 2020 г.

Според него „нормализиране“ на лихвите и ръст в нивата им от около 0,4-0,5% не биха имали значително отражение за българската икономика, но биха спомогнали за повишение на спестовността и желанието за повече инвестиции у нас.

Консолидацията на сектора Заманов определи като глобален процес.

„По-голямата финансова институция може да инвестира повече в технологии, повече в знание и в служители, което да доведе и до по-голяма стабилност на банката като цяло. Трябва обаче да се намери правилният баланс между достатъчен брой големи банки и запазването на конкурентната среда на пазара“, посочи банкерът.

По думите му цялостната проверка, която ЕЦБ ще извърши на шест български банки, ще увеличи способностите на България от гледна точка на експертиза как се извършва подобен процес.

Искането на България за присъединяване към "чакалнята" за членство в еврозоната ERM II Георги Заманов определи като положително.

„След повече от 20 години валутен борд и фиксиран курс това е стъпка, която би повишила ефективността и вярата в българската икономика – би увеличила инвестициите в страната и би подпомогнала за поддържане на икономически растеж от над 3%“, убеден е банкерът.

Повече от разговора вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
pur6ing
преди 5 години
Румънците винаги са били пред Българите по икономически показатели, с изключение на краткия период, когато Чаушеску връщаше заемите на Запада и впоследствие загуби властта. Имат природни дадености и са по-умни в управлението на държавата си. Имат си и граф Дракула.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Това щеше да бъде идеално ако беше истина. У нас няма 3% икономически ръст, няма дори 1% икономически ръст. Ако у нас ръст имаше доходите щеше да растат по-бързо от цените, а всъщност е точно обратното цените растат по-бръзо от доходите т.е. имаме състояние на стагфлация. България е я състояние на стагфлация от 2007 насам или 10 години вече. НСИ постоянно заблуждава за реалното ниво на инфлацията и ни се пробутва статистическа измама за несъщестуващ ръст, който всъщност е ръст на парите в обръщение, не ръст на производството или производителността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
FNM
преди 5 години
3% било добре за най-бедната страна в ЕС???Румънците ни скриха топката през последните 10 години. Чудно, на какво ли се дължи..?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
pur6ing
преди 5 години
До 1Хората инвестират в чужбина, тука си е мъка отвсякъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
ivanrog
преди 5 години
3% е добър ръст, хм, доста странно твърдение. Предвид ситуацията ни като най-изостанала страна в ЕС е нормално да се търси по-бърз темп, но за целта трябва истинска стратегия, която да управлява ръста, а такава липсва. Голяма част от европейските средства се насочват неефективно, като стадионите по селата, примерно. Най-тъжното е че при тия ниски лихви, трябваше да има бум на инвестициите, все пак депозитите губят реална стойност, но това не се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още