Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ГЕРБ предлага отсрочване на дълговете на мюфтийството вместо опрощаване

Промяната в решението идва на база обществените реакции и дебата, като крайната цел отново е законът да стане работещ, каза Владислав Горанов

ГЕРБ предлага отсрочване на дълговете на мюфтийството вместо опрощаване

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правим предложение между първо и второ четене на промените в Закона за вероизповеданията, с което ще се регламентира не да има опрощаване, а да има отсрочване на задълженията, натрупани от вероизповеданията до края на 2018 г. Това обяви на брифинг в парламента председателят на паралментарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БТА.

Той уточни, че всичко, което е изискуемо към момента от българските институции и по-конкретно – Националната агенция за приходите (НАП), ще остане такова, само че ще бъде разсрочено за период от време, който допълнително ще се уточни.

"Правим отсрочване на задълженията, натрупани до края на 2018 година, а не амнистиране, както беше досега. Дългът е неизискуем. Всички неизпълнени производства от НАП се спират и ще бъдат временно преустановени, докато не определим и срока, в който ще бъдат направени. Задълженията са обезпечени напълно", каза още Цветанов, цитиран от БНР.  Отсрочката ще отблокира частично получаването на държавната субсидия от мюфтийството, уточни още той. 

Още по темата

„Промяната в подобно решение отново идва на база на обществените реакции и дебата, като крайната цел отново е законът да стане работещ. Не сме говорили с финансови експерти от ДПС, не сме говорили с никой. Решението е от последните няколко дни и е формирано в рамките на парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите", обясни от своя страна финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Националното радио.

От ВМРО приветстваха решението с мотива, че не е справедливо да бъде поощрявано едно вероизповедание за сметка на всички останали.

От „Обединени патриоти“ също останаха доволни. "Поздравяваме нашите партньори от ГЕРБ, за това че се вслушаха в разумните аргументи на хората, които казаха, че не е справедливо да бъде поощрявано едно вероизповедание за сметка на всички останали“, каза депутатът Александър Сиди, цитиран от Агенция „Фокус“.

Припомняме, че общата сума на всичките задължения на шестте регистрирани вероизповедания към 31 декември 2018 г. е 8,267 млн. лева с лихвите към 7 март. Над 70% са за осигурителни вноски и работни заплати. Другите 20% са за други видове публични задължения към централен бюджет

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Заплащането на мениджърите в IT сектора в България е над средното ниво в Европа