IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ: Президентът се опитва да извива ръце с актуализацията на бюджета

БСП от своя страна подкрепи Радев по темата,

17:29 | 13.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Десислава Атанасова. <em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Президентът се опитва да извива ръцете на парламентарно представените групи с актуализацията на бюджета и чак тогава да връчва мандата. Той се превръща в рекетьор. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред медиите в парламента, предаде БГНЕС.

Нито една партия няма да подписва празен чек срещу неясни условия. ГЕРБ остави подредена финансово и икономическа стабилна държава, каза още Атанасова, след като минути по-рано Радев попита кога българският парламент ще актуализира бюджета, за да не останат хората без помощи в наближаващата пандемична криза.

Атанасова коментира, че назначеното от президента служебно правителство не се справя с нещо.

Запитана защо все още не е сформирана нито една от основните парламентарни комисии, каквато е бюджетната, без която няма как да се разглежда актуализация, Атанасова посочи: „Атмосферата в парламента е ужасна. Водим няколко дни разговори за състава на комисиите, за ръководствата, но до момента нито една ПГ не е предложила балансирано решение. Убедена съм, че в сряда медиите и обществото ще бъдат свидетели на поредния драматичен ден за българския парламентаризъм“.

Атанасова съобщи, че е потвърдила участието си в понеделник на КСНС при президента.

„Явно г-н президентът тепърва има намерение да провежда консултации, да чуе какво мислим ние за забавянето на процедурата. В правомощията е на Румен Радев да не бърза с връчването на мандата, докато не се приеме актуализацията на бюджета“. Това каза в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Актуализацията по принцип представлява бъдещи политики, които да се реализират. Зад тях трябва да застане ясно парламентарно мнозинство. Ние от ДПС от доста време призоваваме за нормалност в политиката", коментира той и добави, че призовават също за възстановяване на демокрацията, което обаче няма как да се случи с недемократични методи.

Според него този подход допълнително руши демокрацията в страната. Карадайъ заяви още, че с анти-ДПС риторика не може да се прикрива политическата немощ и с нея не се решават кризите - здравната, социалната, икономическата, най-вече политическата.

"От БСП отдавна настояваме за актуализация на бюджета и апелираме Народното събрание да има такава“,  коментира народният представител от ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов в кулоарите на парламента по повод изявлението на президента Румен Радев, цитиран от пресцентъра на социалистите.

„Нямаме никакво разминаване с президента, че подобно нещо трябва да се случи. Както виждате - правим всичко възможно да има стабилност и да се стигне до редовно правителство, защото смятаме, че в тази тежка ситуация най-малкото, което е необходимо, е допълнително напрежение. Нашите действия са към стабилизиране на ситуацията и към редовно правителство, което може да изведе страната от тази тежка ситуация", каза депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Напълно разбираемо поведение на Радев. Ако има "правилно" актуализиран бюджет, той може спокойно да продължи да управлява чрез служебен кабинет още дълго време. Ако искаме, спокойно може да заявим, че в момента Радев е диктатор, който управлява чрез правителство, което той си е назначил. Министрите правят каквото той иска. Ако някой не иска - просто го сменя. Правителството отговаря само пред него. Защо да бърза с парламентарно правителство? Трябват му само пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още