IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Герджиков: Водят се разговори за бъдещото членство на България в еврозоната

България никога не е била водеща при европейските дебати, но мястото ни не е в задния двор на Европа, смята служебният премиер

14:52 | 02.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Водят се разговори за бъдещото членство на България в еврозоната, което е „дипломатически въпрос и си иска лобиране в Брюксел“. Това коментира служебният премиер Огнян Герджиков пред журналисти.

Днес той, придружен от министри от служебния кабинет и дипломати, е на посещение в Черепишкия манастир. Пътуването беше организирано с ретровлак на БДЖ.

„Искаме да кандидатстваме за предверието на еврозоната“, каза премиерът и посочи, че страната отговаря на три от четирите критерия, които се изискват от страните, кандидати да приемат еврото.

„Лошото е, че нямаме еврокомисар“, заяви Герджиков и обеща, че след изборите, ако не се състави правителство, той ще поеме ангажимента за излъчването на българския комисар.

Желателно е българският представител в ЕК да бъде жена, стана ясно още от думите на премиера.

По повод публикуваната Бяла книга за бъдещето на Европейския съюз, в който един от вариантите е Европа на различни скорости, Герджиков каза, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е представил различни варианти, включително и за една глобална Европа.

„Аз съм глобалист, бъдещето на Европа е федерализмът“, каза Герджиков. Така по думите му Старият континент ще може да се конкурира с големи икономики като САЩ, Китай и Индия.

„Коя ще е скоростта, нека да не гадаем, всичко е въпрос на преговори, на явна и тиха дипломация“, допълни той.

На въпрос къде е България в този дебат за бъдещето на Европа, той каза: „на Балканския полуостров и няма да си сменяме мястото“. Ние никога не сме били водещи, но не искаме да бъде задният двор на Европа, допълни още Герджиков. 

Във видеото можете да видите коментара на Огнян Герджиков за българския комисар

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 7 години
Старата песен,на "нов" глас!Т***пия народ пак никой не го пита,иска,или не влизане в тази "зона",така,както не го питаха,когато Стадото го натириха в ЕС,за да си доразруши икономиката.И да не ни блеят,че за пореден път ще потекат реки от мед и масло!Да не би Гърция,Испания,Италия,Португалия да са цъфнали,като са в "еврозоната",а Швеция,Дания,Чехия,да са се срутили от това,че не са?!Хайде стига поредни рушителни цели!Стига вече експерименти с този смачкан и недоубит засега народ,лишил се с осъществяването на тези лелеяни "мечти", от повече от една четвърт, от най-дейното си и работоспособно население,за да се превърне страната, в холивудски декор за филми на ужасите!Спрете поредното безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още