IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гинка Чавдарова: Очертава се двойно увеличение на такса смет от 2020 г.

С реалистична национална програма ще се подпомагат финансово общините в затруднено положение, каза бившият изпълнителен директор на НСОРБ

11:42 | 29.10.19 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Все още е слабо ползвано междуобщинското сътрудничество и обединяване на общ регионален принцип за решаване на по-големи проблеми. Съвместните услуги и общите проекти са ефективният и европейският модел за развитие. Това е мнението на Гинка Чавдарова, експерт, бивш изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), което тя изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Трудните елементи в общинските бюджети за следващата година ще бъдат в няколко направления", коментира тя  парите на общините. "Това са решаващият етап на приключване на европейските проекти, които са многобройни в общините, надпреварата с времето по тяхната работа, осигуряването на необходимото финансиране за проектите".

Според Чавдарова един от големите източници на напрежение е таксата за битови отпадъци.

"Очертава се почти двойно нарастване на задължителните по закона за управление на отпадъците отчисления. От 57 лева на тон в момента таксата ще се увеличи до 95 лева от следващата година", пресметна тя и посочи идеята на Националното сдружение на общините, което се опитва да договори по-плавен преход.

Бившият изпълнителен директор на НСОРБ подчерта значението на малкия и средния бизнес в малките общини.

"Малкият и средният бизнес дават надежда на общините за икономическо развитие. Поради това се нуждаем от реалистична национална програма, която да дава ниша на общините да се развиват и надграждат", посочи Чавдарова, която се надява, че обществото ще акумулира ресурс, за да подпомага финансово общините в по-затруднено положение.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
само един уточняващ въпрос ... защо си мислиш че ние сме бяла държава ?Белите държави избират ли престъпници и бивши агнети от тайните служби 30 години да ги управляват ? ... Не, не сме още бяла държава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
Очертава се двойно поскъпване и на други неща, не само на такса смет. Все пак управляващата шайкаа отнякъде трябва да си избие парите дето даде за купуване на изборния вот, увеличението на пенсиите и на некои заплати от бюджетната сфера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 1
krasus
преди 4 години
Ако се вдигнат двойно такса смет, скоро нямa да има много ,много бизнес в България ,които да го плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
IvanTerziev
преди 4 години
Разбирам, че парите за "преразпределение" не стигат, щото винаги има място за нова "наша" фирма по веригата, и за нови чиновнически отделчета. Вдигнете данъците десеторно, те наще доходи са безкрайни! По белия свят продават специални чували за смет, плащаш колкото ползваш. Тука плащаш колкото ти кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 4
Yanis83
преди 4 години
Въпрос на време беше,до 2-3 години ще има много приятна изненада с данъчните облагания към имотите,само земеделската земя няма да "пипат" по обясними причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още