Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Гинка Чавдарова: Очертава се двойно увеличение на такса смет от 2020 г.

С реалистична национална програма ще се подпомагат финансово общините в затруднено положение, каза бившият изпълнителен директор на НСОРБ

Гинка Чавдарова: Очертава се двойно увеличение на такса смет от 2020 г.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Все още е слабо ползвано междуобщинското сътрудничество и обединяване на общ регионален принцип за решаване на по-големи проблеми. Съвместните услуги и общите проекти са ефективният и европейският модел за развитие. Това е мнението на Гинка Чавдарова, експерт, бивш изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), което тя изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Трудните елементи в общинските бюджети за следващата година ще бъдат в няколко направления", коментира тя  парите на общините. "Това са решаващият етап на приключване на европейските проекти, които са многобройни в общините, надпреварата с времето по тяхната работа, осигуряването на необходимото финансиране за проектите".

Според Чавдарова един от големите източници на напрежение е таксата за битови отпадъци.

"Очертава се почти двойно нарастване на задължителните по закона за управление на отпадъците отчисления. От 57 лева на тон в момента таксата ще се увеличи до 95 лева от следващата година", пресметна тя и посочи идеята на Националното сдружение на общините, което се опитва да договори по-плавен преход.

Бившият изпълнителен директор на НСОРБ подчерта значението на малкия и средния бизнес в малките общини.

"Малкият и средният бизнес дават надежда на общините за икономическо развитие. Поради това се нуждаем от реалистична национална програма, която да дава ниша на общините да се развиват и надграждат", посочи Чавдарова, която се надява, че обществото ще акумулира ресурс, за да подпомага финансово общините в по-затруднено положение.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 3856   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
7
 
5
khao до: IvanTerziev
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
само един уточняващ въпрос ... защо си мислиш че ние сме бяла държава ?
Белите държави избират ли престъпници и бивши агнети от тайните служби 30 години да ги управляват ? ... Не, не сме още бяла държава ...
3
 
11
 
4
преди 8 месеца
Очертава се двойно поскъпване и на други неща, не само на такса смет.
Все пак управляващата шайкаа отнякъде трябва да си избие парите дето даде за купуване на изборния вот, увеличението на пенсиите и на некои заплати от бюджетната сфера.
1
 
21
 
3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ако се вдигнат двойно такса смет, скоро нямa да има много ,много бизнес в България ,които да го плаща.
1
 
22
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Разбирам, че парите за "преразпределение" не стигат, щото винаги има място за нова "наша" фирма по веригата, и за нови чиновнически отделчета. Вдигнете данъците десеторно, те наще доходи са безкрайни! По белия свят продават специални чували за смет, плащаш колкото ползваш. Тука плащаш колкото ти кажат.
4
 
26
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Въпрос на време беше,до 2-3 години ще има много приятна изненада с данъчните облагания към имотите,само земеделската земя няма да "пипат" по обясними причини.

Още от Бюджет и финанси
ОББ Асет Мениджмънт и KBC Асет Мениджмънт се обединиха