IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гласуването на държавния бюджет се превърна в цирк

Депутатите окончателно отхвърлиха увеличението на парите за Българска академия на науките, а БСП ще се опитат да сезират Конституционния съд

15:30 | 01.12.16 г. 2
<p>
	Протестът на учените в БАН. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протестът на учените в БАН. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В пълен фарс и хаос се превърна днешното окончателно гласуване на държавния бюджет на второ четене в парламента. Ябълката на раздора се оказаха 10-те млн. лева допълнително по план сметката на Българската академия на науките (БАН), които ресорната комисия без да иска гласува на заседание във вторник и за които вече многократно писахме.

Така по бюджета на БАН щяха да отидат 90,84 млн. лв. Одобрени бяха и още 500 000 лв. за Софийския университет "Св. Климент Охридски" (общо 52,1 млн. лв.).

Предложенията между първо и второ четене бяха направени от депутати от малките партии: Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура, "Атака" и АБВ.   

След като бюджетна комисия все пак одобри промените, трябваше да отрази корекциите в доклада си за второ четене на държавния бюджет в зала. Това обаче не се случи, което доведе до абсурдната ситуация депутатите да започнат разглеждането на бюджет 2017 без приетите от комисията текстове и приеха рамката за държавните приходи и разходи, без в нея да е отразено решението на комисията.

Наложи се днес депутатите да проведат извънредно заседание на бюджетната комисия, на което да изготвят нов доклад с новите числа по план сметката за Министерство на образованието, където именно са включени и част от парите за БАН. 

В крайна сметка, след като отстраниха вчерашния гаф, депутатите решиха бюджетът на академията да получи повече средства.

Два часа по-късно обаче народните представители се сетиха, че промените по план сметката на Министерство на образованието, където именно са включени и част от парите за БАН, не са отразени в чл. 1 от Закона за държавния бюджет, който обхваща всички държавни приходи и разходи.

След повторно извънредно заседание на комисията и куп нарушения на бюджетната процедура се наложи чл. 1 да бъде прегласуван с новите числа. Въпреки липсата на всякаква логика, депутатите гласуваха „против“, с което оставиха без промяна текстовете в законопроекта, така, както са внесени от Министерски съвет. Това наложи да се прегласува за пореден път чл. 16, в който са включени парите за Министерство на образованието и в частност трансферите за академията.

Съгласно окончателните текстове БАН ще получи 80,84 млн. лв. за 2017 г. вместо около 90 млн. лв., както бе планирано няколко часа по-рано. 

От БСП обявиха, че ще проверят дали имат основание да сезират Конституционния съд. "Това е атентат срещу българската наука. Не става дума за прегласуване, а за трето гласуване, което е нарушение на правилника. Това не е футболното игрище на Бойко Борисов – бие дузпа, докато не вкара", коментира пред Mediapool Румен Гечев от БСП. По думите му, ако има нарушение и по отношение на чл. 1, това означава противоконституционност на целия бюджет. 

„Това, което днес се направи, не е редно. Може да е нововъведение, може и да изразява липсата на политическа воля да се помогне на науката в България. Но начинът, по който беше постигнат, е много неприятен, неудобен за цялото Народно събрание", заяви от трибуната Борислав Великов от Реформаторския блок. 

Много пъти сме говорили за това, че в БАН трябва да се направи реформа, заяви по време на брифинг в парламента Менда Стоянова, народен представител ot ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси, цитирана от агенция „Фокус“.

„Там има институти, които чудесно изпълняват своите функции. По няколко проекта работят едновременно”, посочи Стоянова. „Но има и институти, които са за закриване. Те са тези, които искат да получат подаянието от бюджета, за да съществуват. Няма гаранция, че 10-те млн. лева, предложени от народния представител Борислав Великов, ще достигнат до младите учени. БАН е академия, която притежава страхотна собственост и апаратура. Ако това нещо се управляваше прозрачно и ефективно, тя нямаше да моли и да проси Народното събрание да гласува тези 10 млн. лв. Ако беше прието, трябваше да ги вземем от други дейности, които се финансират от бюджета, за да ги дадем на тях”, коментира още Менда Стоянова.

Припомняме, че в средата на ноември близо 1000 учени от академията протестираха с искане за повече пари за наука. Те настояваха да бъдат увеличени средствата  за издръжка на изследователските структури, където трудовото възнаграждение е с 200 лв. под средната заплата за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Пуки
преди 7 години
Много Ви моля, пишете политически цирк за да не обиждаме Цирка, който е велико изкуство. Моля Ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още