Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Годината започна с дефицит във външната ни търговия от 401,5 млн. лева

Изнесените стоки през първия месец на 2020 г. са с годишен ръст от 3,7%, докато вносът се увеличава с 4,9%, отчете НСИ

Годината започна с дефицит във външната ни търговия от 401,5 млн. лева

Снимка: Архив Ройтерс

Годината започна с дефицит във външната търговия на България от 401,5 млн. лева, а Националният статистически институт очаквано коригира нагоре данните си за вноса за миналата година.

През първия месец на миналата година външнотърговското салдо беше на минус с 327,9 млн. лева, показват предварителните данни на Националния статистически институт към 12 март.

През януари от България са изнесени стоки на стойност 4,896 млрд. лв., което е с 3,7% повече на годишна база.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

През януари в страната са внесени стоки на стойност 5,297 млрд. лв. (по цени CIF), или с 4,9% повече спрямо година по-рано.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

Търговия с трети страни

През януари износът на български стоки за трети страни нараства с 2,2% в сравнение със същия месец на 2019 г. и е на стойност 1,581 млрд. лева, отчете НСИ. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Република Северна Македония и Руската федерация, които формират 53,5% от износа към тези страни.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за трети страни през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

През януари при експорта, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям годишен ръст има в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (58,3%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (46,4%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (20,8%).

Вносът на стоки в България от трети страни през януари нараства с 5,4% на годишна база и е на стойност 2,158 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Египет.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от трети страни през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При импорта на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари най-голямо годишно увеличение е отчетено в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (85,5%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (68,6%).

Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (16,2%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през януари е отрицателно в размер на 576,7 млн. лева.

Търговия с ЕС

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с европейските партньори за 2019 г. е отрицателно и е на стойност 2,363 млрд. лева.

През миналата година износът на България за ЕС нараства с 2,9% на годишна база и е в размер на 38,779 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66,5% от износа за държавите - членки на ЕС.

В последния месец на 2019 г. износът за ЕС намалява с 4,7% на годишна база и е на стойност 2,548 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем1 на износа на стоки на България за ЕС през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)


                       
При експорта  на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през 2019 година най-голям годишен ръст има в сектор „Безалкохолни и алкохолни  напитки  и тютюн“ (19,1%). Най-голям спад е регистриран в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (4,6%).

Вносът на България от ЕС през 2019 г. се увеличава с 3,1% спрямо 2018 г. и достига 41,143 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания).

През декември 2019 г. импортът на България от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 4,6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,206 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от ЕС през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)


                          
При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през 2019 г. в сравнение с 2018 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (27,9%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (16,5%).

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
На второ четене в комисия: 9% ДДС за пелени, книги и храни в ресторантите