IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Бюджет 2018 не е атрактивен, но пък е реалистичен

Не се налагат корекции в държавната план-сметка за следващата година, каза финансовият министър

13:10 | 26.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Бюджет 2018 не е атрактивен, но пък е реалистичен и отразява възможностите на държавата за догодина. Това е оценката на финансовия министър Владисла Горанов, която той даде, след като излезе от заседание на Комисията по бюджетна политика към Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщава БНТ.

Комисията днес обсъжда финансовата рамка за догодина. Синдикати и работодатели заседават заедно със зам.-финансовия министър Кирил Ананиев. 

По отношение на заложеното 5-6% увеличение на запатите на полицаите и в сектор "Сигурност" Горанов обясни, че то не е малко и е достатъчно.

Що се отнася до готвения протест утре от страна на КНСБ за по-високи запати в други сектори на икономиката той каза, че всеки има право в крайна сметка да даде своята оценка за Бюджет 2018, но по думите му не се налагат други корекции в държавната план-сметка за следващата година.

В бюджета на Здравната каса се залагат близо 400 млн. лева повече.

По отношение на Държавното обществено осигуряване една от най-спорните мерки е дали ще отпадне намаляването на обезщетенията при болест. В момента работодателите през първите три дни плащат 70% от брутна заплата, а се предлага да стане 50 на сто. Този текст се очаква да отпадне.

Другите параметри на бюджета са ръст на икономиката от 4%, дефицит 1% и вземане на нов държавен заем в размер на 1 млрд. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Да се крепи стабилитета и статуквото, това е първата и единствена цел. Нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
obafeme
преди 6 години
пазим статуквото, нали влади?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още