IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Бюджетът ще загуби 1,236 млрд. лева при прогресивно облагане

Повишаване на минималната пенсия на 300 лева би струвало на хазната 1,5 млрд. лева.

12:51 | 16.11.16 г. 9
<p>
	Финансовият министър Владислав Горанов (вдясно) по време на днешното заседание на МС. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Финансовият министър Владислав Горанов (вдясно) по време на днешното заседание на МС. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Бюджетът ще загуби 1,236 млрд. лева за година, ако се въведе прогресивно подоходно облагане, пресметна финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в Министерски съвет, предава Dnes.bg

Припомняме, че в началото на седмицата от БСП внесоха в парламента Законопроект за диференцирана ставка на ДДС, прогресивно подоходно облагане и необлагаем минимум.

Горанов съобщи и че ръст на минималната пенсия на 300 лева, както искат патриотите, би струвал на хазната 1,5 млрд. лева. 

Утре (17 ноември) проектът за бюджет за 2017 г. ще бъде обсъден на първо четене в пленарната зала. Повечето от комисиите одобриха документа, а депутатите от БСП и ДПС масово гласуваха против.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
хахахахахаха, тоя е бизнесмен, коклото ти си се изучил за политолог ... а реално и двамата сте за такси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
"Бюджетът ще загуби 1,236 млрд. лева за година, ако се въведе прогресивно подоходно облагане, пресметна финансовият министър Владислав Горанов" Какво означава това твърдение без коментар! Покровителство на кражбите разбира се и то публично от министър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
cokrat1
преди 7 години
Това е нагла лъжа на Горанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
Ами отиди! Кой те спира!? За какви се мислите, че вечно да извивате ръце? Вие, т.нар. бизнесмени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 7 години
Все още обществеността не зачита, че какъв да е подоходния данък не е актуален проблем. Ще дойде време с по-развита пазарна икономика, когато няма да се събира подоходен данък. Това ще се осъществява при прилагане на, спрямо сегашната, подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
QUANTUM
преди 7 години
Е ако правиш бизнес ти е ясно, че това, което пишеш не е вярно. Ако продаваш в България фирмата ти ще трябва да плаща данък печалба в България и без това. Ако ти живееш в България ще трябва да плащаш данъци като доход също в България. Вариант е, изобщо да закриеш бизнеса и да се изместиш. ДДС не го плащаш ти, а купувача...Говори с някой данъчен специалист...Ако данакът ти се вдигне от 10% на 15% за над определана сума, какво ще местиш целия бизнес ли? Предполагам, че нямаш оборотите на Епъл, че да има такова голямо значение...Освен това понеже аз живея в чужбина и плащам данъци и всяка година се превеждат пари от нашите данъци в България като еврофондове, как мислиш справедливо ли е аз да ти финансирам бизнеса?...ЗНачи нашите данъци са ниски, взимаме пари от други, за да си покриваме нуждите, ама тези другите глупави ли са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
QUANTUM
преди 7 години
И как ги сметна точно? Даването на такава точна цифра иска и разяснение. Сигурно има изчислена Laffer крива пред себе си...Първо, прогресивно облагане не означава директно, че се вдигат данъците. Може да се разбира и че едни ще плащат 1%, други 5%, а трети 10%. Това също е прогресивно облагане. Ясно е обаче, че е се разбира, че данъците ще се вдигнат за богатите. Аз съм либертариан, но мисля, че е хубаво в Бългрия да плащат повече...Какво означава ще паднат приходите? Ще укриват данъци ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Еми намалете помощите на трайно не работещите цветнокожи индивиди с 1,5млрда и ще намерите пари за пенсиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 12
radovel
преди 7 години
Ще загуби много повече !!!Например веднага уволнявам 70 души и местя офиса в Македония или в Сърбия. Така нито данъци, нито осигуровки, нито данък печалба или ДДС тук, което са някъде около 300.000 лв. И такива като мен са стотици.Да видим алчните комунисти откъде ще вземат пари да си раздават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още