IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Да харчим толкова, колкото изкарваме

Актуализацията на бюджета за тази година беше направена в относително критична ситуация, коментира финансовият министър

21:41 | 05.12.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Да харчим толкова, колкото изкарваме

С харчене богат не се става, а обикновено се обеднява, коментира в ефира на БНТ финансовият министър Владислав Горанов. Така той отговори на критиките на опозицията, че с новия Бюджет 2015 отново трябва да бъдат затягани коланите.

Финансовият министър беше категоричен, че неговата философия е да се харчи толкова, колкото се произведе.

Горанов посочи, че от години има три основни критики при създаването на бюджета, отправяни от опозицията – че не са предвидени реформи, липсват амбиции и в зависимост от икономическия цикъл - не работи за растеж или генерира инфлация.

Няма как във финансовия план да се посочат секторните реформи, категоричен беше финансовият министър. Той беше категоричен, че Министерството на финансите ще отговаря за реформата в преходните агенции, а останалите министерства ще работят за промените в своите сектори – здравна реформа, пенсионна реформа и т.н.

Горанов уточни още, че през следващата година разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи са с 800 млн. лева повече спрямо 2013 година. По бюджета на социалното министерство ще има с 40 млн. лева повече спрямо тази година.

Що се отнася до актуализацията на Бюджет 2014, Горанов посочи, че тя е била направена в „относително критична ситуация” – непълен Фонд за гарантиране на влоговете и спрени европейски програми. Актуализацията на Бюджет 2013 пък е отразявала промяната на политиката на новите управляващи, посочи още Горанов.

Той призна, че дефицитът в условията на криза се разглежда като възможност за раздвижване на икономиката и всяко правителство има този стремеж да харчи повече. „Моята философия е, че човек трябва да харчи толкова, колкото изкарва”, уточни обаче Горанов.

„Ние изготвихме бюджет в името на реалността – това произвеждаме, толкова събираме от хората и харчим повече, отколкото събираме. 2,5 млрд лева е дефицитът за 2015 година. Няма как една държава, която преди 25 години преразпределяше 100% от БВП и хората искаха да разчитат на нея на 100%, в един момент да разпределя 35% от БВП, а гражданите да останат с очакванията, че тя може да реши на 100% проблемите в страната”, обясни още финансовият министър.

Той коментара и темата за изплащането на гарантираните депозити в КТБ. В първия ден са изтеглени над 1,4 млрд. лева, но днес темпото се забавя. Причината за това според Горанов е, че хората са разбрали, че няма място за паника.

Министърът допълни още, че ако прокуратурата докаже, че в КТБ е имало нарушения на закона, тогава би подкрепил разкриването на банковата тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Да харчим толкова, колкото изкарваме - това трябва да се втълпи на всеки политик, но дали Горанов ще може да го отстоява - засега не успява.А още по-важно е дали ще може да проведе сериозни реформи, които на ограничат големи харчове. Визирам:- ограничаване на ръста на заплати в министерства и ведомства- ограничаване на растежа на големите пенсии (чрез тавана)- ефективно разходване парите за здравеопазване (а не само тяхното увеличаване)- запушване на кражбите и балансиране на енергетиката- премахване на преференциите на военни, полицаи, прокурори, следователи, магистрати (ранно пенсиониране, неплащане на осигуровки и други)- премахване на плащането на инвалидни пенсии за работещи хора (масово хора работят държавна работа и получават още половин заплата под формата на инвалидна пенсия)- въвеждане на системата на индивидуалните пенсионни сметки (individual pension account)- признаване за пенсия на всяко отработено време над 5 години и право на пенсия, рабира се намалена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 9 години
Гледах интервюто на Горанов.Изключително добро предствавяне, поне на думи:http://bnt.bg/part-of-show/vladislav-goranov-byudzhet-v-imeto-na-realnostta****************************************************************kane, 1. приходите не са свити, вървят си с леко изоставане. Отделно на това:'Горанов уточни още, че през следващата година разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи са с 800 млн. лева повече спрямо 2013 година. По бюджета на социалното министерство ще има с 40 млн. лева повече спрямо тази година.'2. БСП гласува против увеличението на данък 'лихва' от 8% на 10% ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Невярно е цитиран. Човекът каза - колкото ЩЕ изкараме. Разликата е фундаментална. Вземаш кредит и ако си успешен си в рая, ако не успееш - отиваш в ада.До сега успешно ни изпращаха в ада - цял четвът век и ни залъгваха, че раят е ей там то зад левия, то зад десния завой. Дали управляващи и върхушка разбират, че не ни трябват нито дясни, нито ляви политики, а успешни политики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
kane
преди 9 години
Ей подлого фашисткание социалистите не сме толкова *** на колкото ни правите!"харчим колкото изкарваме е ок"но приходите сте ги свили с ниски плоски данъци и вратички в избягване на облаганеуж сме в ЕС а данъците плоски!?!всички днъци трябва да са прогресивниа на печалбата и доходите да са 90% за доходите над 1 милионВсичката е яснаденита партии като са на власт помагат на богаташите от "бизнеса" да богатеят и ухоластват за сметка на народа, а богаташите плащат за кампании спонсорират и с една дума всичко за да са на власт десните и така едините на другите за сметака на нароидаИ това става в цирк "капиатализъм" прерастнал във Фашизъм в НРБ?.. не в РББв едно об-во никой няма сметка от десни политики, освен топ 1% от него! И е толкова просто, но как неммогат да го асимилират простите избирателни глави, направо незнам!прости, по-прости, българите...съжелявам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
"Горанов: Да харчим толкова, колкото изкарваме "Добре де, хубаво препоръчваш, но защо не го спазваш? Три числа - 3, 2.5 и 2, дали ти говорят нещо.П.п. Не е въпроса дали ще харчиш толкова, колкото получаваш или повече, а за какво харчиш. Ако теглите заеми, за да се подобри заетостта и да падне безработицата, аз съм за, ако теглите заем за да плащате помощи за безработни аз съм против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Защо тогава ГЕРБ планира да тегли нов заем от 8 милиарда??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Прав e, човек харчи толкова колкото получава, иначе....Но, когато харчиш повече, трябва да си сигурен, че направеният разход днес, ще ти донесе повече пари утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
serafima
преди 9 години
Ало, село Горанче, не се прави на важен. Знаем ти цената. Вече беше зам на Дянков и те отсвириха. Сега пак ще ги надробиш, за съжаление. Ще гледаме, както казва един бивш министър от последното служебно правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още