IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Няма да се наложи актуализация на държавния бюджет

Ще бъде изготвено изменение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване заради ангажимента за ръст на минималната пенсия

15:10 | 10.05.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Няма да се наложи актуализация на държавния бюджет, стана ясно от коментар на министъра на финансите Владислав Горанов в Министерския съвет, предава БТА.

Моята прогноза е, че Законът за бюджета за 2017 г. няма да се налага да бъде актуализиран в нито един от параметрите му, каза Горанов.

По думите му сметката за Председателството на България на ЕС ще бъде допълнена, но това не предполага актуализация на годишния Закон за държавния бюджет за 2017 година.

“Бюджетът, така както го подготвихме в края на 2016 г., и както беше одобрен от парламента, има достатъчно възможности да удържи новите политически решения и необходимостите на страната от финансиране до края на годината”, посочи финансовият министър.

Що се отнася до новите размери на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и свързаните с нея други размери на пенсии Владислав Горанов информира, че ще бъде изготвено и предложено в срок изменение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

"Това е отделен закон, който регламентира размерите на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Ангажиментът, който договорихме с Обединените патриоти, е за увеличаване на минималните пенсии от 1 юли и от 1 октомври и той остава непроменен”, заяви министърът.

Той съобщи, че се обсъжда “внасянето на неуспелия да извърви законодателния път и да финишира законопроект за концесиите”.

Според него процедурата трябва да започне наново, като депутати от 44-то Народно събрание ще внесат законопроекта. Горанов обясни, че той ще е допълнение към стратегията за държавната собственост, тъй като в него са описани процедурите за публично-частно партньорство и най-вече на концесиите.

Финансовият министър съобщи, че стратегията за концесиониране на летище София остава непроменена.

“Няма причина между предното правителство с министър Московски и премиер Борисов и сегашното със същия персонален състав да променяме стратегията за управление на летище София. Ще стартира процедура за неговото концесиониране отново”, категоричен е Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още