IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Новата актуализация на бюджета цели по-оптимално управление на ресурса

Правителството на Бойко Борисов е прецизирало сметките на служебния кабинет и е намерило още излишни разходи

10:26 | 11.11.14 г. 8
Горанов: Новата актуализация на бюджета цели по-оптимално управление на ресурса

С новата актуализация на бюджета правителството на Бойко Борисов е прецизирало разходната част, за да бъде ползван по-оптимално ресурсът. Това става ясно от думите на новия министър на финансите Владислав Горанов пред БНТ.

„Иначе приходната част остава оценена в нивата, на които беше направена от служебното правителство – близо 1,1 млрд. лева по-малко приходи спрямо разчетените в закона (за бюджета – бел. ред) за 2014 година“, допълни още финансовият министър.

Основните икономии при новата актуализация на бюджета ще бъдат от инвестиционната програма на правителството на Пламен Орешарски, уточни Горанов. Много проекти в нея не са били изпълнени и съответно – не са били финансирани Това означава, че няма да има пряко засегнати системи от намаляването на разходите, както е предвидено в новата актуализация на бюджета, допълни той.

Горанов посочи, че до края на годината допълнителните разходи в бюджета ще бъдат 278 млн. лева.  Припомняме, че служебният кабинет беше предложил разходната част да се увеличи с 448 млн. лева.

Горанов обясни, че служебният кабинет не е имал достатъчно информация за всички проекти в Програмата за растеж – дали няма стартирали обществени поръчки, например, при което, ако бъде спрян проектът, да останат неразплатени задължения.

Допълнителният анализ на новото правителство обаче е показал кои „излишни“ на този етап разходи могат да бъдат съкратени. С актуализацията обаче ще бъдат осигурени средствата за животновъдите, за зимно поддържане, за Министерството на културата и за Министерството на вътрешните работи.

Причината да се прави промяна на бюджетната рамка е лошо управление на кабинета "Орешарски", категоричен беше Горанов. Той припомни, че предупрежденията още при изготвянето на бюджета са били, че приходите не се планират консервативно и „се залагат нива просто да удовлетворят желанието за разходи“ на управляващите.

Според Горанов дефицитът в бюджета за 2012 година е бил малко под 0,5%, а през 2014 година вече сме заплашени от процедура за свърхдефицит. През тази година бюджетният дефицит се очаква да бъде около 3 млрд. лева, което беше оценено от финансовия министър като „колосална сума за нашето общество“.

По отношение на бюджетната процедура за догодина Горанов прогнозира растеж на икономиката, макар и по-слаб, „отколкото ни се иска“. Има опасност за нулева година за средствата от европейските фондове, което също ще бъде голямо предизвикателство за новото правителство. Горанов посочи, че усилията на правителството са насочени към възстановяване на доверието на ЕК към България, за да бъдат възстановени плащания. Той обаче допълни, че ще се търси и механизъм за заместване на европейските средства с национални, за да не се потисне икономическият растеж.

Финансовият министър гарантира, че още в началото на декември вложителите в КТБ ще получат своите гарантирани депозити в техния пълен размер. Опасност за банковата система няма след отнемането на лиценза на КТБ, успокои още той, обяснявайки, че банката няма нищо общо като практики с останалата част от системата.

Владислав Горанов направи коментар и за обединението на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Решението за това ще бъде взето след внимателен анализ, обясни той и допълни, че сливането няма да доведе до уволнения на работещите в приходните агенции.

„Ако някой си тръгне от НАП или Агенция „Митници“, той няма да си тръгне заради обединението на двете агенции. Той ще си тръгне заради лоши практики, които забелязваме“, категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan_galabov
преди 9 години
5 vzhekoff " В бързината е пропуснал да научи, че понятие като "по-оптимално" няма. Не, не му правете бележка на момчето! Като всеки Герберист, просто - толкова са му знанията! Та, неговият бивш началник Дянков, учил в реномирани университети по света, не правеше разлика между "ЦИФРА" И "ЧИСЛО", а беше министър и то на - финансите!?! Резил!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocko
преди 9 години
КТБ е мъртва но сега всички ще плащаме престъпните схеми на Цветан Василев и неговите приятели от политическият така наречен елит които си го отгледаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
"НАЙ-ОПТИМАЛНО" е този *** да се скрие някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
В бързината е пропуснал да научи, че понятие като "по-оптимално" няма. Или едно нещо е оптимално, или не е. Но.... Такова е сега нивото. Затова и лихвите са други,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Колко безочлив трябва да си, за да казваш на хората, че пак ще трябва да стягат коланите, а да правиш свръхдефицити, за да спасяваш положението в една банка, която няколко персони докараха до фалит и които персони са напапкаха много яко с парички? Стига обикновеният човек плаща за алчността на някои и стига сме затягали тези колани, щото ми се струва, че всеки подобен призив от сега нататък ще бъде посрещан на нощ от бедния български народ. Няма повече накъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
SSIW
преди 9 години
Ами то и Александър Велики е бил на 20 г. като се е възкачил на престола и преди да навърши 30 вече е управлявал половината свят. Владко може да се каже, че върви по отъпкани пътища ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
kefal
преди 9 години
Той си е момче с връзки, младеж от класа. И без завършено образование си работи по министерства, защото е спец. Или по-скоро защото е човек на когото трябва, калинка един вид.Ето тук си пише, ама по-принцип не се коментира, те медиите ни защото са много свободни и независими: http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/11/05/2413469_sluchaiat_vladislav_goranov/Чете и се дивете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
ert
преди 9 години
Новия ни младеж ще актуализира бюджета. КОЙ? Или вече е забравил?На 21г. още незавършил университет и вече е в министерство на земеделието. На 24 вече е шев на отдел в МФ, може и да се е дипломирал вече, но така и забравя да отиде в казарма, тя е за простолюдието. Къде е ТОЙ/КОЙ, къде сме ние?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още