IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов обеща допълнителен надзор над банковия сектор

Мястото на България е в еврозоната, това е въпрос на стратегически приоритет, заяви финансовият министър

12:44 | 20.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов обеща допълнителен надзор над банковия сектор
Въпреки че по време на банковата криза през лятото системата е издържала, правителството подготвя допълнителни законодателни промени, които да гарантират по-добър контрол над системата. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на 9-тата среща на бизнеса и правителството. Той не даде повече подробности за обмисляните идеи, но уточни, че ще има промяна в отговорността на колективните надзори и засилване на контрола върху системата. Според него финансовият надзор над банковата система не е бил добре структуриран и това се е видяло по време на лятната криза. 
 
Горанов посочи още, че неписаното правило "Парите обичат тишината" не е повод да се премълчават или прикриват неудачите в системата.
 
За финансовия министър случилото се с КТБ не е чисто банков казус, а е "липсвала държавност, която да действа".

"Няколко месеца наблюдавахме проблема, без да имаме инструментариум да го решим", уточни Горанов. Според него кризата с банката е показала още, че обществото няма имунитет да забелязва натрупването на диспропорции. В същото време въпреки неудачите случилото се с банката с отнет лиценз не е разклатило цялата финансова система, успокои финансовият министър. 
 
"Финансовата система е стабилна или поне хората смятат така", обясни Горанов, посочвайки, че само 2% от влоговете, изплатени на клиентите на КТБ, са напуснали банковата система. 
 
Според Горанов и пазарите гласуват доверие на страната, защото преди ден Министерството на финансите е емитирало шестмесечни държавни ценни книжа (ДЦК) с доходност от 0,16 на сто.

Горанов допълни още, че мястото на България е в еврозоната и това е въпрос на стратегически приоритет.
 
Пред бизнеса финансовият министър обеща, че няма да има промени в данъчната система. "Данъчният модел е добър и не смятаме, че трябва да се променя", каза той и допълни, че подобни реформи се правят в условията на дълбока криза.
 
Министърът коментира и реформите в пенсионната система, обяснявайки, че конкретно решение все още не е взето и дебатите текат. Според него възможността за конкуренция, която дава решението на управляващите, ще подобри дисбалансите в пенсионната система. "При слаба държава и слаб капиталов пазар трябва да сме уверени, че ресурсът се управлява така, че да не плащаме пенсиите чрез данъци", поясни той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
poi
преди 9 години
Партайгеносчето на Гоце и на плевенския пияндурник Руменчо Петковия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
poi
преди 9 години
Мдааа, поредното комунистче - турче - ченге. Човече равно на червейче. С основна заслуга за дървената ахмед-доганова мафия на територията бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
poi
преди 9 години
Владислав Горанов е роден на 30.04.1977 година в град Плевен.Горанов завършва математическа гимназия Гео Милев в родният си град. В периода 1994 -1999 година завършва Стопанската академия Димитър Апостолов Ценов в град Свищов със специалност Икономика.Горанов е магистър по счетоводство и контрол.Работил е в Министерство на земеделието и горите, а от 2001 г. до 2009 е началник отдел "Социални разходи" в Министерство на финансите.През 2009 година напуска и се включва активно в предизборната кампания на ПП ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Горски, едно вЪпрошче. Ко стана с присъединяването ни към европейския единен банков надзор? Нали Г**ньора ИскрOFF и финансовия на Близнашки ( че му забравих името) говореха тъй убедено за това, както ти сега ни баламосваш за еврото, а се оказа че даже не са пратили официално запитване (май май още е сте и не мислите да го правите)Що ли съм склонен да вярвам на Вучева, че изказванията ти са ... как беше.. наивни, закачливи .. не се сещам точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още