Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Горанов: Планираме увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10% от 2019 г.

Обсъжда се доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лв. да става чрез задействането на втора здравна застраховка, коментира финансовият министър

Горанов: Планираме увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10% от 2019 г.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ако макропрогнозата, която сме изготвили за 2019 г., не се промени драматично от някакви съществени фактори, можем от 1 януари да увеличим доходите в бюджетната сфера с 10%. Това съобщи в ефира на Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов.

Според него подобно повишение ще пребалансира пазара на труда към общо повишение на доходите. Същевременно министъртт изрази увереност, че „бюджетът няма да приключи на дефицит”, но предупреди, че цените на някои ограничени ресурси, като природния газ, например, ще продължат да растат в годините напред.

Относно "вечната тема" – да бъде намалена ставката по ДДС, Горанов бе категоричен, че ГЕРБ няма да предприеме подобна стъпка и докато той е финансов министър такова предложение няма да бъде прието. Главният финансист на страната припомни, че по-ниската стойност на този налог не дава гаранция за спад на цените.

50-процентното намаление на данъка за основно жилище ще отпадне само за онези, които злоупотребяват с това колко основни жилища са декларирали, а не за всички, както се интерпретира в публичното пространство. Много български домакинства имат повече от един имот и често са в различни общини. Работим много за изграждането на единна информационна система, която ще даде възможност на всяка една община да достъпва базата данни на останалите и да прави справки, поясни Горанов.

По думите му става дума за "вид санкция на хора, които некоректно декларират права, а не за отпадане на облекчението".

Горанов коментира и информацията за подготвянето на втори стълб в здравното осигуряване. Той е категоричен, че не би подкрепил никакво увеличение на здравната вноски или въвеждането на други плащания от гражданите към здравната система, докато няма гаранции, че контролът върху разходите в системата е ефективен. Финансовият министър припомни, че особено при снабдяването с лекарства има очевидно неестествени диспропорции и сериозни подозрения за източване на пари. 

Още по темата

„В момента се обсъждат промени, според които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева ще става чрез задействането на втора здравна застраховка, като се дебатира нейната цена да бъде 12 лева на месец. Но подчертавам дебело, че това е само един теоритичен модел, който в момента е на ниво разговори и честно казано не вярвам да види бял свят“, уточни финансовият министър.

Засега изпълнението на бюджет за тази година върви добре, каза още Владислав Горанов. Има преизпълнение, но има и време до края на годината, когато традиционно се увеличават и разходите, уточни още той. „Очаквам да не приключим с дефицит, както е планирано. Нека имаме предвид и че цените на някои ограничени ресурси, като природния газ, например, ще продължат да растат в годините напред.  Истината е, че колкото по-богати ставаме, толкова повече цените ще вървят нагоре“, обясни финансовият министър.

Той коментира и рокадите в кабинета, като посочи, че си тръгват едни от опитните министри, които ще липсват на изпълнителната власт.

„Въпросът дали дадени министри ще се разделят с постовете си винаги е бил на дневен ред. Самоцелното „стоене на даден пост“ не е решение. До 2021 г. със сигурност ще има още смяна на министри. Но искам да подчертая, че не трябва лесно да се дават „кадрови жертви“, защото качествените хора не са неизчерпаеми и създават усещането, че всеки може да бъде лесно похарчен. Може би това доведе до някои търкания с коалиционните ни партньори и вътре в ГЕРБ. В случая със Своге обаче действията на премиера бяха удачи“, коментира Горанов.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
1
 
11
abdul до: pecan
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ще им вдигнем заплатите с 10% и ще наемем още 10% полицаи. Ако го питаш вожда - работи за държавата, за племето. ;-)
2
 
7
 
10
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Дразнещо е 2,5 милиарда лева излишък . При 12 милиарда оборот от хранителни стоки и около 6 милиарда от лекарства и медицински услуги те биха били достатъчни да се намали ДДС за тези стоки с 12 % . Не ние ще бъдем верни до ГРОБ . Да грабим от работещите . Какво ли ще правите когато не останат такива в България ?*** , администрация , *** , администрация .Вижте справка с колко е нарастнал БВП в последните 10 години тук и в другите източноевропейски страни .
3
 
6
 
9
преди 7 месеца
Няма проблем и с 20% да ги вдигнете - просто спрете да крадете и оптимизирайте.
1
 
10
 
8
abdul до: Zalmoxis
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Това означава, че някой в някакъв момент ще "усвои" застраховката.
Когато властта е в ръцете на 1 човек, този човек става цел.
Това е резултат от десетгодишните опити на вожда (и приятели) за ръчно управление на държавата. Т.е. той сам си е виновен.
8
 
3
 
7
Иван Митев до: neverland
преди 7 месеца
Здравейте,
За съжаление всички знаят, че сега прилаганите незлатни пари нямат пълна икономическа стойност, ала само мнозина зачитат истината, че липсата на пълна икономическа стойност на парите е с вредно влияние.
Именно вредното влияние от прилаганите незлатни пари създава щети.
Въпросът е дали (1) не е нужна защита срещу вредното влияние от парите или (2) е необходима такава защита?
Сегашната световна практика, включително нейната местна проява в България е да няма такава защита.
Моите изследвания доказаха, че това не е правилно поведение. Също така, при наличие на тази неправилност не е възможно устойчиво развитие.
За да е възможно устойчиво обществено развитие е необходима защита срещу щетите от парите.
Сега не е проблем да дискутираме как да се осъществи такава защита (тя е възможно и реално осъществима), защото съществения проблем е, че все още обществеността не желае да има такава защита.
Пример: Когато аз напиша, че е необходима такава защита срещу щети от парите, то Вие сам може да видите колко минуса ми пишат за тази позиция.

Вие питате, в какво се изразяват вредните последици от липсата на такава защита?
Пример за такива вредни последици, са щетите при ситуацията с К Т Б, щетите при сегашната турска криза за стойността на лирата и много друго, защото сега съществената причина за актуалните щети и именно липсата на защита срещу щети.. Ако имаше такава защита, то станалите вредни последици нямаше да се случат.

Сега е най-важно обществеността да осъзнае необходимостта от такава защита. Също така да е налично разбиране за нейната жизнена необходимост и след това ще е възможно нейното успешно въвеждане.

Още от Бюджет и финанси
До 1 януари 2023 г. ще се избира по две методики за изчисляване на пенсията