IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Поемането на външен дълг не е самоцел

Финансовото министерство не може да има обективни очаквания за качеството на банковите активи при стрес тестовете, смята министърът

17:07 | 10.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Поемането на външен дълг не е самоцел

Поемането на външен дълг не е самоцел. Това заявява финансовият министър Владислав Горанов в писмен отговор до депутата от АБВ Мариана Тодорова. Така той коментира плановете на правителството да изтегли 2 млрд. евро заем чрез емитиране на еврооблигации на международните пазари през 2016 година.

Основната причина за поемане на държавен дълг е потребността от осигуряване на средства за рефинансиране на дълга в обращение, финансиране на бюджетните дефицити и поддържане на адекватно ниво на фискалния резерв в качеството му ликвиден буфер, уточнява още финансовият министър.

Размерът на новия заем е в съзвучие със записаното в Закона за държавния бюджет за 2016 година. В него беше вписан максимален размер на новия държавен дълг от 5,3 млрд. лева, от които на международните пазари – до 3,9 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута, уточнява още Горанов.

При планиране на дълговите лимити в държавния бюджет за 2016 година е записано и осигуряване на буфер за финансиране на програми и инструменти за финансова стабилизация и предоставяне на извънредна публична финансова подкрепа по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, включително чрез Българската банка за развитие, припомня още финансовият министър.

Той обаче уточнява, че финансовото министерство няма „обективни и обосновани очаквания“ за качеството на активите на банките във връзка с провеждащите се стрес тестове на сектора.

Водещи институции по прегледа са БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН), допълва той в отговор на въпроса на депутата дали необходимостта от международния заем не е свързана с опасенията на Министерството на финансите за състоянието на банковия сектор у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Точно така, това не е самоцел.Това дружна цел, кога на комунисти, кога на престъпници, кога на масони, а в момента на управляващото мнозинство от ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
ТРЯБВА СТРАТЕГИИ а не елементарни обяснения Първо фактите 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441тоест стратегията е осветляване на икономиката спиране на кражбите през бюджета и прогресивно и семейно облагане с цел бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085Бюдж.излишъци и за държ.банки които дават кредити с лихва до нулата на бизнеса защото държавата за някои неща наистина е лош стопанин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още