IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Повишаването на цените ще се ускори през 2019 г.

Запазва се прогнозата за икономически растеж, каза финансовият министър

11:49 | 26.10.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Високите международни цени от последните месеци на суровините и високото вътрешно търсене са фактор за повишаването на цените, което ще се ускори през 2019 г., след което този ефект ще започне да отслабва.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов при откриването на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БТА. 

Тристранката ще обсъди проекта на Бюджет 2019 и проекта на актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. като мотиви към него. Ще бъдат разгледани също проектозаконите за бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г.

Основните показатели в есенната макроикономическа прогноза показват запазване на предвидения икономически растеж за периода 2019-2021 г. Растежът на БВП се очаква да е 3,7 на сто за 2019 г., отбеляза Горанов.

Прогнозната средногодишна инфлация е 3 на сто за 2019 г., 2,5 на сто и 2,3 на сто през следващите две години. Ще продължи тенденцията за понижаване на нивото на безработица, което достига до исторически най-ниски, до думите на министъра, стойности от 5,4 на сто през 2018 г. до 4 на сто през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Добре е, че и догодина ще имаме ускорено покачване на цените и дано да успеем да постигне заветните 2% инфлация към които се стремим като част от ЕС. Ако имаме късмет дано да задминем и преизпълним тази цел. Министър Горанов е по-скоро песимист, но да се надяваме на по-добри резултати.П.Е.Д.Е.Р.А.С.Т !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Икономиката ще крашне през 2019 и приходите в бюджета ще са много по-малко от очакваното. Очаквам вместо 5 милиарда повече да бъдат събрани 5 милиарда по-малко приходи от данъци. Увеличението на цените не само, че няма да се ускори, а ще стане отрицателно. Този шаран Горанов изобщо не се усеща, че сме в края на кредитния цикъл и всеки цикъл завършва с рецесия, а не ускоряване на ръста. Колкото по-голям е бил обема на евтиния кредит толкова толкова по-дълбока и дълга ще бъде рецесията. Съдейки по лихвите е лесно да се предвиди, че България не е виждала толкова дълбока рецесия от десетилетия насам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Това е от сайта на СтатистикатаИндексът на потребителските цени за месец Септември 2018 г. спрямо месец Септември 2017 г. e 103.6%, т.е. инфлацията е 3.6%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Яж чийзкейкове. Цените им не са мръднали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
Иван Митев
преди 5 години
Цените ще се увеличават, а предвиждат само 3 % инфлация за 2019 г.Пример: Доскоро купувах хляб за 0,90 лева. Сега този хляб е 1,15 лева.Съществената причина за инфлация са щети от Централната банка.Много специалисти очакват Централната банка да е спасител от инфлация. Истината е, че със своето вредно участие Централната банка подпомага за инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 16
s3
преди 5 години
Добре е, че и догодина ще имаме ускорено покачване на цените и дано да успеем да постигне заветните 2% инфлация към които се стремим като част от ЕС. Ако имаме късмет дано да задминем и преизпълним тази цел. Министър Горанов е по-скоро песимист, но да се надяваме на по-добри резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още