Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Горанов: Растежът дава възможост за по-високи заплати в бюджетния сектор

Правителството одобри бюджета на държавата за 2018 г., както и финансовите рамки на НЗОК и ДОО

Горанов: Растежът дава възможост за по-високи заплати в бюджетния сектор

Снимка: БТА

Заплатите в следващите години може да растат повече, но преди да похарчим тези пари, трябва да ги произведем. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, след като правителството одобри бюджета на държавата за 2018 година. Правителството прие и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО), които влизат за обсъждане в парламента.

В най-важния финансов закон на държавата е заложен ръст на икономиката от 4%, дефицит 1% и вземане на нов държавен заем в размер на 1 млрд. лв. 

По думите на Горанов растежът дава възможост за по-високи заплати в бюджетния сектор, нещо, което не можехме да си позволим в годините след финансовата криза.

„Над 730 млн. повече разходи за персонал е стъпка, която по моите разбирания е значителна. Дали може още, със сигурност хората, особено заетите в бюджетната сфера, имат желание да получават повече. Неслучайно Алън Милн в книгата си, когато се опитва да предаде послание на своето дете, казва: „ Колкото повече, толкова повече“, но това не са средства на финансовия министър, а на българския данъкоплатец и ние трябва да търсим баланс между всички сектори“, каза Горанов. 

Още по темата

Той оцени бюджета като добър и оптимален, отчитащ приоритетите на правителството в образованието, сферата на сигурността, социалната сфера и др.

Горанов коментира, че претенции за повече пари винаги ще има и допусна, че да се прави бюджет в период на икономически растеж е по-трудно, отколкото в период на криза, когато всички знаят, че рестрикции се налагат.

Субсидията за политическите партии за догодина остава същата – 11 лева за подаден глас.

Не съм сигурен, че ако тя се намали, демокрацията ще укрепне, аргументира се Горанов, но допълни, че от лидерите в Народното събрание зависи дали ще има промяна. Той обаче предупреди, че алтернативните методи за финансиране на партиите означават зависимостта от задкулисието да расте.

По думите му коалиционният партньор – Обединените патриоти, са удовлетворени от финансовата рамка, но само парламентът може да реши как ще изглежда тя окончателно.

Все пак финансовият министър не очаква изненади при гласуването в парламента.

Още новини четете в Dnes.bg

По статията работиха: автор Веселина Йорданова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Странна държава сме. Всичките ни проблеми идват от нашата си любима държава. Криза не криза и всяка година си вдигат заплатите. при криза частника няма как да си вдига заплатата. дори е принуден да съкращава, а и да поеме угрозата от фалит.
Корупцията и излагациите в чужбина идват от държавните служители.
По селата се организират хората да си пазят нивите. Събират си пари за лечение в чужбина. Нямаме си армия да ни защитава.
Защо ни трябва такава държава тогава
0
 
8
 
3
khao до: Sakamano
преди 1 година
Няма профилна снимка
решението е ясно :) обаче с него не се печелят избори, драги ! :):)

ето за това който е на държавна хранилка не трябва да гласува! ... в коя частна фирма работниците гласуват кой да е шеф? .. гласуват собствниците.
0
 
11
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Растежът дава възможност за съкращения в бюджетния сектор. Там има раздути щатове, а в частните фирми няма кой да работи - та ето го решението на проблема.
0
 
11
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
колко още ? Те сега са по високи от частния сектор ... още ли ще купувате гласове от администраците ???

Още от Бюджет и финанси
Заплащането на мениджърите в IT сектора в България е над средното ниво в Европа