IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Растежът дава възможост за по-високи заплати в бюджетния сектор

Правителството одобри бюджета на държавата за 2018 г., както и финансовите рамки на НЗОК и ДОО

13:35 | 30.10.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Заплатите в следващите години може да растат повече, но преди да похарчим тези пари, трябва да ги произведем. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, след като правителството одобри бюджета на държавата за 2018 година. Правителството прие и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО), които влизат за обсъждане в парламента.

В най-важния финансов закон на държавата е заложен ръст на икономиката от 4%, дефицит 1% и вземане на нов държавен заем в размер на 1 млрд. лв. 

По думите на Горанов растежът дава възможост за по-високи заплати в бюджетния сектор, нещо, което не можехме да си позволим в годините след финансовата криза.

„Над 730 млн. повече разходи за персонал е стъпка, която по моите разбирания е значителна. Дали може още, със сигурност хората, особено заетите в бюджетната сфера, имат желание да получават повече. Неслучайно Алън Милн в книгата си, когато се опитва да предаде послание на своето дете, казва: „ Колкото повече, толкова повече“, но това не са средства на финансовия министър, а на българския данъкоплатец и ние трябва да търсим баланс между всички сектори“, каза Горанов. 

Той оцени бюджета като добър и оптимален, отчитащ приоритетите на правителството в образованието, сферата на сигурността, социалната сфера и др.

Горанов коментира, че претенции за повече пари винаги ще има и допусна, че да се прави бюджет в период на икономически растеж е по-трудно, отколкото в период на криза, когато всички знаят, че рестрикции се налагат.

Субсидията за политическите партии за догодина остава същата – 11 лева за подаден глас.

Не съм сигурен, че ако тя се намали, демокрацията ще укрепне, аргументира се Горанов, но допълни, че от лидерите в Народното събрание зависи дали ще има промяна. Той обаче предупреди, че алтернативните методи за финансиране на партиите означават зависимостта от задкулисието да расте.

По думите му коалиционният партньор – Обединените патриоти, са удовлетворени от финансовата рамка, но само парламентът може да реши как ще изглежда тя окончателно.

Все пак финансовият министър не очаква изненади при гласуването в парламента.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 36 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
Странна държава сме. Всичките ни проблеми идват от нашата си любима държава. Криза не криза и всяка година си вдигат заплатите. при криза частника няма как да си вдига заплатата. дори е принуден да съкращава, а и да поеме угрозата от фалит.Корупцията и излагациите в чужбина идват от държавните служители.По селата се организират хората да си пазят нивите. Събират си пари за лечение в чужбина. Нямаме си армия да ни защитава.Защо ни трябва такава държава тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 0
khao
преди 6 години
решението е ясно :) обаче с него не се печелят избори, драги ! :):)ето за това който е на държавна хранилка не трябва да гласува! ... в коя частна фирма работниците гласуват кой да е шеф? .. гласуват собствниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Растежът дава възможност за съкращения в бюджетния сектор. Там има раздути щатове, а в частните фирми няма кой да работи - та ето го решението на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 0
khao
преди 6 години
колко още ? Те сега са по високи от частния сектор ... още ли ще купувате гласове от администраците ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още