IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Синдиците събират огромни задължения, формирани на нетърговски принцип

ТV7 дължи близо 300 млн. лв., които пряко или косвено водят към масата на несъстоятелността на КТБ, коментира финансовият министър

17:24 | 07.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Горанов: Синдиците събират огромни задължения, формирани на нетърговски принцип

Действията на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) не са срещу няколко камери или срещу една медия, те са срещу огромни задължения, формирани в продължение на години на един нетърговски принцип. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов по време на днешното правителствено заседание, цитиран от правителствената пресслужба.

На него той представи информация за състоянието на КТБ (в несъстоятелност) и работата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) във връзка със събиране на имущество, което подлежи на възстановяване в масата на несъстоятелността.

Министърът на финансите отново повтори, че „нещата в КТБ не са били обичайна банкова практика“ и обърна внимание, че още към 30 септември 2014 г., когато излезе информация за баланса на банката, стана ясно, че близо 86% от активите са необезпечени кредити. За това припомни днес и председателят на Управителния съвет на ФГВБ Радослав Миленков, който коментира и случая с ТV7.

По думите на Горанов телевизията „се опитва да внуши, че спрямо нея се извършва репресия“, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

Финансовият министър коментира, че днес от ръководството на Технологичен център „Институт по микроелектроника“, по-известен като „ТЦ-ИМЕ” АД, е постъпило писмо до министър-председателя, главния прокурор и председателя на ФГВБ с молба за съдействие да бъде осигурена възможност „ТЦ-ИМЕ” АД, което дължи над 160 млн. лв. пряко на КТБ, да си събере 288 млн. лв. от ТV7.

„Тоест спекулацията, че ТV7 дължи само 5 млн. за техника, би била вярна, защото това е прекият кредит, който ТV7 има към КТБ. Но ТV7 по договор за заем между „ТЦ-ИМЕ“ АД и фирмата, която е едноличен собственик на ТV7 – „Краун медиа“ ЕАД, с договор от юли 2009 г., до 2014 г. е отпуснала 260 млн. безлихвен кредит, който не е обслужван и който не се обслужва“, разкрива финансовият министър „С анекси, 10 на брой, като в различни етапи от 28 юли 2009 г. до 4 февруари 2014 г., са дадени от „ТЦ-ИМЕ“ АД 260 млн. лв. на офшорното дружество, което е едноличен собственик на ТV7.“

Според Горанов това подчертава генезиса на проблема с КТБ. По негови думи е очевидно през цялото време в кредитната институция, че не са спазвани банковите стандарти и са отпускани кредити на фирми без обезпечение, без конкретен бизнес проект и без яснота как те ще бъдат възстановени някога.

„Търговското дружество „ТV7“ ЕАД, което притежава лиценза за създаване и разпространение на телевизионна програма в национален ефир, е само един от примерите за косвено финансиране за сметка на необезпечени кредити от КТБ, като прекият и непрекият ефект е около 300 млн., които са излезли от КТБ“, коментира Горанов.

„Когато говорим за „ТV7“ търговското дружество, то не е със задължение 3 млн. и някой да даде 3 млн. и да купи действащо предприятие. То е в несъстоятелност, поискана от самото търговско дружество, защото то дължи близо 300 млн. Всичките тези 300 млн. пряко или косвено водят към масата на несъстоятелността на КТБ“, подчертава Горанов.

По негови думи има и други примери, с които се стига до сумата от милиарди, която липсва в активите на КТБ и за която „всички ние плащаме и платихме сметката“. Сред въпросните дружества попадат „Дунарит“, „Рубин“ в Плевен, стъкларският завод в Сърбия, обяснява финансовият министър

„И прокуратурата работи по тази тема, и синдиците, ще си свършим работата, но действията на синдиците не са срещу няколко камери или срещу една медия, те са срещу огромни задължения, формирани в продължение на години на един нетърговски принцип“, категоричен е Владислав Горанов.

Той уверява, че срещу ТV7 има открити 139 производства, а не само едно.

„Това е всъщност формулата на политическа корупция в последните години, защото чрез тези сметки е финансиран политически проект през телевизията. В този смисъл е много важно всичко да стане много ясно, да бъдат разкрити тези схеми, защото ситуацията, в която се намираме, и политически е резултат от тези действия“, коментира министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Министър-председателят Бойко Борисов уверява, че до няколко седмици ще стане ясно с колко милиона още се нарушава масата на несъстоятелността на КТБ и се ощетява ФГВБ.

„От това, което знам от службите и очаквам в следващите седмици развитие, са освобождавани имущества, но всичко това трябва да се документира, то е факт. Последните дни на квесторите са освободени огромни имущества, последния работен ден на квесторите. Така че се надявам тук прокуратурата да си довърши заедно с ДАНС и МВР това, което правят“, заявява премиерът.

„Ще стане ясно на обществото след две-три седмици. Освобождавано е имущество, преправяни са договори над хиляда – защото, ако имаш преференциална лихва, не можеш да взимаш след това стоте хиляди евро, които ти се полагат, защото си се облажил от лихвите, а това са над хиляда души, и на практика, преправяйки им договорите, те са получили по 100 хил. евро. И като го сметнах, е около 100 млн. загубата, нанесена съответно на Фонда.“

По време на правителственото заседание министърът на правосъдието Христо Иванов разкрива, че срещу действията на частните съдебни изпълнители  в TV7 е постъпила жалба, но пояснява, че неговото ведомство има ограничени възможности да провери.

Все пак той гарантира, че ще бъде направена проверка и „ако има някакви нередности чисто процедурно, те ще бъдат отчетени и това също трябва да спомогне за успокояване на страстите“, става ясно още от стенограмата.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още