IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Странна е позицията на премиера за иска на „Росатом“ към България

Руската страна може да претендира, че с подкрепата на Орешарски, техните искания по спора са основателни

10:54 | 03.06.13 г. 26
Горанов: Странна е позицията на премиера за иска на „Росатом“ към България

Странно е български министър-председател да коментира чужд иск и то като вече спечелен, заяви бившият  зам.-финансов министър в кабинета „Борисов“ Владислав Горанов пред БНТ. Така той коментира изявленията на Орешарски, че искът на руската компания „Росатом“ по повод спирането на изграждането на АЕЦ „Белене“ изглежда основателен.

„С този аргумент другата страна в арбитража може да претендира, че с подкрепата на премиера, техните искания по този спор са основателни“, заяви още Горанов. 

Припомняме, че руската компания съди България в арбитражен съд за сумата от 1 млрд. евро.

Управлението на това правителство започва с няколко противоречиви инициативи, сред които са „Белене“ и отмяната на забраната за тютюнопушене на обществени места, заяви още той. Това е различно от социалните ангажименти, които донесоха увеличаване на подкрепата към БСП.

Бившият зам.-министър коментира, че изпълнението на бюджета е по-добро спрямо миналата година – данни за изпълнението на бюджета за април показват по-голям излишък отколкото през 2012 година. Според него изявленията от БСП за тежкото финансово състояние са, за да не бъдат изпълнени предизборните обещания.

„Безспорно има определени проблеми и в приходната, и в разходната част, но бюджетът е изпълним“, заяви Горанов и допълни, че обещаните мерки в предизборните програми на управляващите не са били предвидени в бюджета. Ако те решат, че техните пакети са приоритетните, трябва да се обмисли къде да се съкратят разходи или да се актуализира бюджетът, смята още Горанов.

Парите за увеличаване на майчинските могат да дойдат от спестяване, което факт, според данните за изпълнението на приходите и разходите, смята още депутатът от ГЕРБ.

„Огромните обещания и спекулации, с които те убеждаваха хората, че е възможна рязка промяна спрямо позицията, която поддържаше ГЕРБ, сега трябва да бъдат по някакъв начин оправдани и ревизирани“, заяви той.

Фискалният резерв се използва за покриване на дефицита и дали е достатъчен зависи от политиката на управляващите, смята още Горанов на въпрос дали средствата в резерва, които надхвърлят 5,4 млрд. лева, са достатъчни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 13 rate down comment 0
to66e
преди 10 години
И тая Мая Манолова ще пита защо хората протестират 3дена след избора на правителство. Е как няма след такава издънка. Ама всеки работещ в тая държава трябва да се бръкне с по 1200лева (2,4 млрд/ 2млн) защото Орешарски вече е готов да им плаща на руснаците. Гл...к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
Българите са мошеници на дребно.Големите акули са големите мошеници и те не са българи, но много от тях плуват в бъларски води.Например, НАТО, МВФ, ЕЦБ и която си поискаш международна организация.Не бъди комплексар, бъди българин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Това което посочих долу е Австрийска фирма, завода е в Румъния. Единствените българи са продавачите. ЕРП-тата са чужди, инструментите им са чужди в България са само продавачите и техниците. Аз не виждам разлика. Българинът мошеник е факт, но той не е сам на света, много от номерата е научил от чуждестранните мошеници, това също е неоспорим факт. Да се доверяваш на нещо, само защото някой го бил сертифицирал някъде си е малко наивно. В много от случаите сертификатите са издадени от същите тези които ти набутват това което купуваш. Особено пък някакви "евро сертификати" - това е много сериозен инструмент на лобитата в Европа, мисля, че много хора са се сблъсквали с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 12
bgMan
преди 10 години
Ти да не си мислиш че всички хора по света са такива нагли мошеници като българите?Сигурно си забравил поговорката че на лъжата краката са къси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 22 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Аз лично като чуя за сертифицирани и първото нещо което се сещам е измама - законна измама. Аз лично купувам австрийски материали които са сертифицирани по нещо си, но пък специално за България се произвеждат в румънски завод и качеството и видът му няма нищо общо с със също така сертифицирания му побратим в Австрия. Това е много яко замазване на очите в много от случаите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
Това са медийни манипулации.Не само електромерите но и сертифицираните системи в ЕРП-тата е невъзможно да се манипулират. Умните хора са помислили за всичко.Само русофилите твърдят други неща с надеждата да предизвикат първо недоверие а после и разпадането на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 31 rate down comment 1
pif79
преди 10 години
Странна?!Според мен напълно нормална, тези ще се окажат най-големите национални предатели, ще ни обвържат с неизгодни договори за поколения напред и си отиват, но какво от това, ние ще плащаме сметката.Ще се почне със забраната за пушенето, пенсионната реформа, но като стигнат до Белене ще е вече страшно.Но така е - честито на всички гласували за БЦП/ДПС/Атака, или изобщо не гласували.*** народ - слаба държава, това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Добре, че си отиваш! Когато партийните предпочитания надмогнат духа ти на инвеститор или бизнесмен - ти ставаш партийната ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 3
deant
преди 10 години
ГЕРБ та ГЕРБ. Някой като е е съгласен с нещо бил ГЕРБ. Само да те светна - някои хора може и да са против АЕЦ и същевременно да не харесват ГЕРБ. Мислил ли си по този въпрос, а? Аз лично не съм против или за АЕЦ, защото енергетиката ни е БАТАК, този аец няма да подобри положението на батака докато не се променят правилата!!! Да ме прощават хората от град Батак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Румене, като ти гледам минусите, да ти кажа не знаех, че толкова хора четат тука :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още