Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Горанов: Умерен оптимист съм за присъединяването ни към ERM II и Банковия съюз

Стрес тестовете на българската банкова система ще бъдат в началото на годината, каза финансовият министър

Горанов: Умерен оптимист съм за присъединяването ни към ERM II и Банковия съюз

Снимка: БТА

Умерен оптимист съм за присъединяването на България към валутно-курсовия механизъм ERM II и Банковия съюз. Държавата прави всичко необходимо в този процес, а в началото на годината предстои и преглед на качеството на активите на системно значимите банки и тези, които Европейската централна банка (ЕЦБ) е решила да провери. Това коментира в ефира на bTV финансовият министър Владислав Горанов. 

Той увери, че страната ни прави нужните стъпки по поетите ангажименти и „сме на финалната права“. „В момента сме в режим на подготовка за близко сътрудничество с ЕЦБ за надзора на нашите банки. Като получим съгласие за установяване на близко сътрудничество по надзора на банките, имаме ангажимент с нашите партньори в същия момент да кандидатстваме и да получим подкрепа за ERM II", обясни Горанов. 

Още по темата

Най-вероятно ще има коледни добавки за някои групи пенсионери, обяви още той и уточни, че размерът им ще е като великденските добавки – по 40 лв. за най-възрастните с пенсии до 321 лв., колкото в момента е линията на бедност.

Това ще струва на хазната приблизително 50 млн. лв., уточни Горанов.

Той посочи още, че не смята за необходимо да отпадне втората година от майчинството, както настояват представители на бизнеса. Финансовият министър припомни, че през 2019 г. се запазва размерът на обезщетението за този период – 380 лв. на месец.

Според него в момента в страната няма структурни предпоставки за предсрочни избори, а призивите за това са израз на болни амбиции на „неготови за властта лидери на опозицията“.

"Ако Симеонов излезе, не се знае как ще функционира малката коалиция в голямата, а това създава предпоставки за нестабилност. Предпочитаме да няма промени в коалицията на този етап по начина, по който е формирана", каза Владислав Горанов. Той обаче направи уточнението, че не защитава поведението на Симеонов, който нарече майките на деца с увреждания "кресливи жени с уж болни деца".

"Няма смислена причина за хвърляне на държавата в политическа нестабилност. Поведението на вицепремиера Валери Симеонов извън думите му към майките за деца с увреждания, за които се извини, не дава повод за крайни действия”, уточни Горанов.

Той коментира още, че големите в една коалиция винаги страдат от действията на по-малките партньори.

„Доста укоримо е в политиката да взимаш крайна позиция срещу по-уязвими и по-слаби", каза още Горанов.
„В България разходите в бюджета за хора с увреждания са над 2 млрд. лева. Сега добавяме едни нови 150 млн. лева. Те ще дадат възможности на хората, които са над 18 години и вече не са деца, но е трудно интегрирането им в работната сфера, да получават доходи и помощ. Тези средства няма да решат всички проблеми, но са стъпка в правилната посока“, каза финансовият министър.

Относно промяната в закона за Националната служба за охрана, той посочи, че хората трябва да разберат, че цената на горивата не зависи от правителството и в този смисъл НСО е една доста скъпа таксиметрова компания.

„Точно за това в новия бюджет има текстове, с които тази практика се прекратява. Няма нищо целенасочено срещу омбудсмана. Тя ползва само кола и шофьор. Няма данни за заплахи към нея и не ползва охрана. За това казвам, че това е едно скъпо такси. Аз не ползвам кола от НСО. В правителство има и други колеги, които са се отказали. Нямам нищо против да се проведе дебат колите и шофьорите на НСО да отпаднат и за министрите", каза още Горанов. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

9
 
1
 
1
преди 8 месеца
Подготовката на Република България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз е с пренебрегване на вредни последици от работата на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Неправилността да няма защита срещу вредни последици от работата на ЕЦБ е водещият причинител за неограничено нарастващи щети в Европейския съюз.
Прилаганият подход за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз подпомага за нови щети. При запазването на сегашната държавна грешка, колкото по-добре работи Министерството на финансите да изпълни приетия план, толкова Република България е с по-големи щети.
Еврозоната може да бъде спасена само със защита срещу вредни последици от работата на ЕЦБ.

Още от Бюджет и финанси
Аврамова: АПИ спря продажбата на месечни електронни винетки за превозвачите