Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ГПР за всички заеми отбеляза годишно намаление през юли

Само средната лихва на фирмените кредити до 1 млн. евро, договорени в левове, се увеличава леко на годишна база, докато при всички останали заеми намалява

ГПР за всички заеми отбеляза годишно намаление през юли

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лихвите по кредитите продължават плавно да се понижават през юли. От данните на Българската народна банка  (БНБ) се вижда, че за една година Годишният процент на разходите (ГПР), който включва всички разходи по управление на заема, отбелязва спад за всички заеми, като най-голямо е понижението при кредитите за потребление в евро. През миналия месец домакинствата са сключвали новите заеми с 1,21 процентни пункта (пр. п.) по-ниско, отколкото преди година, отчете централната банка и информира, че в края на юли ГПР за тези заеми е 3,98%.

За една година ГПР по кредитите за потребление в левове намалява с 0,60 пр.п. до 10,31%.

През юли годишният процент на разходите по жилищните кредити в левове се понижава на годишна база с 0,44 пр.п. до 3,48%, а по жилищните кредити в евро – с 0,38 пр.п. до 3,68%.

На месечна база ГПР по заемите за потребление в левове расте с 0,42 пр.п., а по тези в евро спада с 0,05 пр.п. При жилищните кредити в левове той остава почти без промяна, а по тези в евро намалява с 0,11 пр.п.

КРЕДИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

Средният лихвен процент по овърдрафта в левове за домакинствата през юли се понижава с 0,38 пр.п. на годишна база до 13,85%, а по овърдрафта в евро – с 0,10 пр.п. до 9,84%.

През миналия месец средният лихвен процент по заемите за потребление в левове на годишна база намалява с 0,55 пр.п. до 7,65%, а по кредитите в евро – с 0,59 пр.п. до 6,84%.

В централната банка изчисляват, че при жилищните заеми в левове средната лихва се понижава с 0,42 пр.п. до 3,80%, а при тези в евро – с 0,37 пр.п. до 4,99%.

Средният лихвен процент по другите кредити в левове расте с 0,56 пр.п. до 3,32%, а по тези в евро спада с 0,47 пр.п. до 4,25%.

КРЕДИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)

През юли бизнесът е сключвал договори с банките при по-висока средна лихва само при кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове. За една година средният лихвен процент нараства на годишна база с 0,05 пр.п. до 3,86%, а на  месечна база увеличението е с 0,06 пр. п.

Средната лихва за всички останали заеми за фирмите намаляват. При кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, годишният спад е 0,59 пр.п. до 2,57%.

На годишна база средният лихвен процент по заемите над 1 млн. евро, договорени в левове, се понижава с 1,20 пр.п. до 2,68%, а по тези, договорени в евро – с 0,81 пр.п. до 2,59%.

За един месец средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се увеличава с 0,06 пр.п., а по заемите до 1 млн. евро, договорени в евро, спада с 0,45 пр.п.

На месечна база кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, средният лихвен процент за една година намалява с 0,26 пр.п., а по тези, договорени в евро – с 0,71 пр.п.

КРЕДИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (НОВ БИЗНЕС)

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
5
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Пътят към който вървим е един - дефолт.

Още от Бюджет и финанси
Печалбата на банките за осем месеца спадна с над 43% на годишна база