IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Делът на вътрешния туризъм в България достига 18% от общия

Разходите за туризъм в рамките на страната на глава от населението са средно около 520 евро на година

15:22 | 13.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Източник: Pixabey</em></p>

 Източник: Pixabey

Разходите за вътрешен туризъм в България възлизат на 735 млн. евро, а от тях 123 млн. евро са направни в рамките на пътувания за един ден,сочат данни на Евростат.

За сравнение отделените средства в Европа като цяло възлиза на 790 млрд. евро, от които 351 млрд. евро са генерирани в резултат на пътувания за един ден, което означава, че близо половината от разходите за вътрешен туризъм в страните членки на ЕС идват от еднодневни пътувания.

Според последните данни на Tourism Satellite Accounts разходите за туризъм на жителите на една държава, които те правят в собствената си страна (потребление на вътрешен туризъм) са почти два пъти по-големи от разходите на чуждестранните посетители в тази страна (потребление на входящ туризъм).

Въпреки това делът на вътрешния туризъм варира в различните държави членки на ЕС - от 10% в Малта до 85% в Германия.* t t

В България делът на вътрешния туризъм е 18% от общия туризъм.

Потреблението на вътрешен и входящ туризъм възлиза на 1,276 трлн. евро в държавите членки на ЕС. Германия отчита най-високата цифра (287 млрд. евро) следвана от Обединеното кралство и Франция (и двете 188 млрд.евро).

За да се направи добро сравнение, абсолютните числа трябва да бъдат коригирани спрямо числеността на населението на държавите членки на ЕС.

Холандия (5000 евро) и Австрия (4600 евро) отчитат най-високи разходи за вътрешен туризъм на глава от населението, следвани от Германия (3500 евро), Швеция (3200 евро) и Дания (3000 евро).

Полша и Румъния отчитат най-ниски разходи, направени за вътрешен туризъм на глава от населението (по-малко от 500 евро и в двете страни), следвани от България, Унгария, Литва, Латвия и Словакия (по-малко от 1000 евро).

В България разходите за вътрешен туризъм на глава от населението са средно около 520 евро на година t2 t2

 

* Няма данни за Ирландия, Гърция, Кипър и Люксембург.

Забележка: Референтната година на данните не е една и съща за всяка страна. Холандия е предоставила информация за 2018 г., Чехия, Дания, Австрия и Словения - за 2017 г., но за повечето държави ( 13 на брой) са посочени данни от 2016 г. или преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още